Hoppa till innehållet
majorov1-ltu
Konståkaren Alexander Majorov representerar Sverige och Luleå tekniska universitet i Universiaden. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Som ett OS för studenter”

Publicerad: 1 februari 2017

Konståkaren Alexander Majorov åkte direkt från EM till Universiaden, där han representerar Sverige och Luleå tekniska universitet.

– Det är ett otroligt stort evenemang, nästan som ett OS för studenter, säger Alexander Majorov.

Han har studerat till fysioterapeut vid Luleå tekniska universitet parallellt med elitsatsningen i konståkning.

Sista veckan i januari tävlade han i EM i Ostrava i Tjeckien. Därifrån reste han vidare till Almaty i sydöstra Kazakstan för att vara med i Vinteruniversiaden.

– Det ska bli jättekul att äntligen få möjlighet till ett deltagande på universiaden, då det tidigare har krockat med andra tävlingar. Det blir dessutom kul att få tävla för LTU som universitet, säger Alexander Majorov.

Universiaden är studentidrottens motsvarighet till OS och har arrangerats vartannat år sedan 1959. Precis som de olympiska spelen är Universiaden uppdelad i en vinter- och en sommardel.

I årets upplaga i Kazakstan deltar 2500 studenter från 55 nationer, som tävlar i bland annat alpin skidåkning, ishockey, curling, skidskytte och konståkning. Sveriges landslag tas ut av Sveriges Akademiska Idrottsförbund. Den svenska truppen omfattar 52 studenter, där flera är meriterade idrottare som tidigare deltagit i OS, VM och EM.

En av dem är alltså Alexander Majorov, som är ensam representant för Luleå tekniska universitet. Han tävlar i konståkningens korta program nu på fredag den 3 februari och dagen därpå i friåkningsprogrammet.

– Det blir kul att få universitetsstudenter medvetna om att möjligheten att vara med i Universiaden finns. Det är ett otroligt stort evenemang, nästan som ett OS för studenter, säger Alexander Majorov.

 

universiaden2017-ltu Foto: Alexander Majorov
Arenan i Almaty där konståkningstävlingarna hålls. Foto: Alexander Majorov

Taggar