Hoppa till innehållet
Kristin Danielsson
Kristin Danielsson Foto: Erica Lång Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Student i attributmakeri får kulturpris

Publicerad: 26 oktober 2017

Attributmakarstudenten Kristin Danielsson, ursprungligen från Falun, har tilldelats Landstinget Dalarnas kulturpris för unga 2017.

– Det känns jättebra! Självförtroendet ökar när man blir uppmärksammad, vilket gör att jag vågar satsa vidare på mina drömmar. Det är en bekräftelse på att man valt rätt, säger Kristin Danielsson.

Delas ut årligen sedan 1963

Landstinget Dalarna delar sedan 1963 årligen ut ett kulturpris som ska tilldelas en, eller flera, i länet födda, verksamma, eller till länet på annat sätt knutna personer inom litteraturens, konstens, musikens, forskningens, folkbildningens eller annat jämförligt område. I år föll alltså valet på Kristin Danielsson, tillsammans med tre andra unga kulturskapare. I motiveringen framhålls Kristins framsteg, starka vilja och arbetsglädje.

– Det värmer verkligen och blir lite svårt att ta in. Det händer lätt att mina tankar om mig själv inte blir så höga, så när man hör något sådant som kommer utifrån blir jag snabbt blyg samtidigt som jag växer som person, säger den glada pristagaren.
Hon tror att hennes ständiga strävan efter att utvecklas är det som gör henne till en duktig attributmakare.

– Jag tror att min envishet är till stor hjälp och att jag har viljan att lära mig mer. Jag drar mig inte för att testa mig fram och det blir ibland frustrerande när jag möter nya metoder eller material som jag inte kan eller begriper. Jag vill kunna allt!

Prissumman på 10 000 kronor ska Kristin Danielsson använda till sitt kommande examensarbete som hon kommer göra tillsammans med kurskamraten Beatrice Gomér.

Varför läser du till attributmakare?

– Jag har alltid älskat film och har alltid velat veta hur allting skapas inom film. Innan jag började utbildningen såg jag på mycket behind the scenes-filmer och tänkte att ”det där vill jag göra!” Jag tycker att det är så väldigt fascinerande hur man kan få en sak att verka så trovärdig trots att det inte är äkta. Jag vill också att det jag skapar ska komma till någon form av användning. Så om jag skulle få ett arbete att göra till ett museum vet jag att det jag då har gjort skulle komma till användning för både lärandet och upplevelsen för åskådarna.

  Vad är det roligaste med utbildningen?

– Att det är mycket praktisk arbete med många nya och olika material. Också att vi får testa på många olika tekniker, både nya och gamla. Det som också är en stor fördel är att vi får åka ut på praktik, vilket ger oss möjligheten att skapa nya kontakter och får känna på yrket, vilket ger oss en lättare väg till arbete efter utbildningen.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Jag tycker att det är bra. Jag trivs på skolan och studentföreningarna gör det väldigt trivsamt och välkomnande att vara där. Jag känner sällan att jag inte vill till skolan.

Har du några tips till den som vill plugga attributmakeri?

– Våga testa dig fram och ställ frågor. Oavsett om man är professionell eller nybörjare så finns det alltid något nytt att lära. Var ihärdig och våga testa nya vägar.

Taggar