Hoppa till innehållet

Tudelade känslor inför Iranturné

Publicerad: 10 april 2017

Kammarkören på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet beger sig denna vår ut på ett långväga gästspel. Under april besöker kören Iran för en veckas turné.

– Jag ser fram emot mötet med ny publik, att lära mig mer om en kultursfär som jag vet lite om. Hur kommunicerar man med en publik med annan kulturell bakgrund än den som vi kommer från, säger Erik Westberg, professor vid Luleå tekniska universitet.

Nyfikna musikälskare

De 32 studenterna i kören får sällskap av pianisten Gabriel Kopparmark, Kjell Peder Johansson och redan nämnda Erik Westberg på resan till Teheran och Efsahan.  Där kommer Musikhögskolans kammarkör framföra verk med basen i skandinavisk repertoar.

– Vi har ett fokus i ett nordiskt program med verk av bland andra kompositionsprofessor Jan Sandström, Wilhelm Stenhammar, Andrea Tarrodi samt en ljuvlig svit för kör och piano av Johannes Brahms, säger Erik Westberg som känner sig förväntansfull inför resan.

– Alla som berättat om sina erfarenheter av att vara i Iran, har nämnt det varma mottagandet, all värme och omtänksamhet som mött dem. Jag tror alltså att vi kommer att bli välkomnade för dem som vi är – människor som älskar musik och nyfiket vill uppleva ett av världens viktigaste kulturområden.

En viss oro inför resan

Iran är som bekant en hårdför diktatur med stora brister gällande mänskliga rättigheter. Det är självklart inget som undflytt Erik Westberg och de övriga i kammarkören.

– Jag tror att vi alla är lite spända, både av förväntan, men förstås också med en viss oro, hur vi ska hantera detta med rätt kläd- och uppförandekoder till exempel, säger Erik Westberg och berättar att man kommer tvingas förhålla sig till en strikt uppförandekod.

– Det finns tydliga regler för hur vi ska vara klädda vid konserter men även privat, en annan regel är att kvinnor inte får sjunga solo men det finns nog sätt att kringgå just detta.

Vad tror du en sådan här resa betyder för studenterna i kammarkören?
– Vi kommer att få erfarenheter och upplevelser som vi för alltid kommer att bära med oss i resten av våra liv. Jag tror att vi kommer att förstå människor bättre och kanske bli mer ödmjuka inför människans olika sätt att se på liv och kultur.

Kontakt

Erik Westberg

Westberg, Erik - Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Telefon: 0911-72624
Rum: E105 - Piteå»

Taggar