Hoppa till innehållet

Unik rymdutbildning firar 20 år

Publicerad: 6 oktober 2017

För 20 år sedan startade Sveriges första – och fortfarande enda – civilingenjörsutbildning i rymdteknik vid Luleå tekniska universitet. 160 rymdstudenter, lärare och gäster har nu firat jubileet på Rymdcampus i Kiruna.

Rymdteknikutbildningen är en av de mest populära civilingenjörsutbildningarna vid Luleå tekniska universitet sett till antalet sökande. Närheten till rymdindustrin ger studenterna intressanta möjligheter när det kommer till examensarbeten och projektarbeten. Flera studentgrupper har under åren bidragit med experiment till såväl sondraketer som höghöjdsballonger (Rexus/Bexus) och många har dragit nytta av kopplingarna till den internationella rymdmiljön och möjligheterna till utbyte med andra universitet.

– Tack vare våra masterprogram finns det studenter från hela världen på plats här i Kiruna, säger Anita Enmark, universitetslektor i atmosfärsvetenskap och lärare på programmet och en av dem som talade i samband med 20-års jubileet.

– Som student på rymdteknikprogrammet kan du få livslånga relationer med vänner från hela världen. Och det börjar redan idag! 

Utbildning med unika förutsättningar

Vikarierande rektor Erik Höglund inledde den högtidligare delen av firandet inför samtliga rymdteknikstudenter och speciellt inbjudna gäster på plats i Kiruna. Åhörarna fick lyssna på korta föredrag om allt från historik till forskning.

Det var alltså på hösten 1997 som de allra första studenterna antogs till civilingenjörsprogrammet i rymdteknik. Upplägget byggde redan från början på konceptet att utbildningens första del görs i Luleå, och den senare delen i Kiruna. På plats i Kiruna blir studenterna en del av en unik rymdmiljö, ett kluster av forskning, industri och utbildning inom rymdspektrat.

– Studenterna blir länken mellan två universitetsområden. Även forskningen påverkas vilket gynnar hela universitetet, säger Lars-Göran Westerberg som tillsammans med Johnny Ejemalm är utbildningsledare för programmet.

Stolt alumn

Ella Carlsson Sjöberg utexaminerades från programmet 2004. Idag jobbar hon som biträdande föreståndare på Institutet för rymdfysik, IRF. När hon mötte studenterna delade hon med sig av sin glädje och stolthet över att vara alumn från rymdteknikprogrammet.

– You lucky boys and girls – ni har en fantastisk framtid framför er! Mitt bästa år var dessutom året i Kiruna. Då fick vi uppleva rymden på ett helt nytt sätt – tack vare kopplingen till forskningen fick vi på riktigt kontakt med rymden och det var en otrolig upplevelse.

På plats för att fira jubileet fanns bland andra studenter, personal från Luleå tekniska universitet, representanter från Institutet för rymdfysik (IRF), Swedish Space Corporation (SSC), European Incoherent Scatter Scientific Association (EISCAT), Esrange, Esa och rymdföretag.

Talade under ceremonin gjorde vikarierande rektor Erik Höglund, Jonny Johansson, huvudansvarig utbildningsledare vid Institutionen för system- och rymdteknik, utbildningsledarna för programmet: Johnny Ejemalm, universitetslektor i atmosfärsvetenskap och Lars-Göran Westerberg, professor i strömningslära, lärare på utbildningen: Anita Enmark, universitetslektor i atmosfärsvetenskap, Mathias Milz, biträdande professor i atmosfärsvetenskap, Thomas Kuhn, biträdande professor i atmosfärsvetenskap samt Ella Carlsson Sjöberg, biträdande föreståndare på IRF och före detta student på programmet.

Taggar