Hoppa till innehållet
Josefina Nordmark, civilingenjör arkitektur - Luleå tekniska universitet 2020 Foto: Sven-Åke Visén, SVT
Josefina Nordmark, civilingenjör arkitektur - Luleå tekniska universitet 2020 Foto: Sven-Åke Visén, SVT Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Alla uppdrag har sina speciella förutsättningar"

Publicerad: 9 april 2020

Josefina Nordmark, vd för Nordmark & Nordmark arkitekter AB, är en framstående arkitekt med många byggnader på meritlistan. Hon är också adjungerad professor och lärare på Luleå tekniska universitets civilingenjörsprogram i arkitektur där hon ansvarar för två kurser på avancerad nivå inom inriktningen husbyggnad.

– Det är fantastiskt roligt att kunna kombinera mitt arbete som arkitekt med undervisning av nästa generation av kollegor, säger Josefina som nyligen porträtterades i SVTs serie "Hemma hos arkitekten" där både hennes egen bostad i Luleå och hennes internationella och lokala uppdrag presenterades. Se länk till inslaget längre ner på denna sida.

Josefina Nordmark hämtar mycket av sin inspiration från platsens karaktär, alla uppdrag har sina speciella förutsättningar och gemensamt för alla projekt är ett medvetet förhållningssätt till platsen.  Den brittisk-svenske arkitekten Ralph Erskine som var en av förgrundsgestalterna inom svensk arkitektur under en stor del av 1900-talet är en av Josefinas förebilder. Ralph Erskine ritade bland annat "Shopping" i Luleå 1955 som var ett av världens första köpcentrum inomhus. Han arbetade mycket med anpassning till de lokala förutsättningarna.

– För mig är människans behov alltid i centrum, arkitektur är en viktig del av vår vardag och den fysiska miljön påverkar oss på många sätt. Att skapa miljöer för människor som berör och får oss att må bra är en stark drivkraft. Som arkitekt är en stor inlevelseförmåga en väldigt viktig egenskap, säger Josefina.

Josefina Nordmark handleder även studenter i deras examensarbeten, ett inspirerande arbete.

– Det är en bred utbildning, vilket ger en stor spännvidd på ämnen. Det är fantastiskt spännande och även jag får lära mig nya saker hela tiden. Att analysera och reflektera över det man gör är under studietiden är viktigt.  I min roll som lärare vill jag få studenterna att arbeta med detta, de kommer ha nytta av det i framtiden, säger Josefina.

Att i framtiden låta den nuvarande civilingenjörsutbildningen i arkitektur kompletteras med en traditionell arkitektutbildning, där mer tid kan läggas på de humanistiska och konstnärliga delarna, är något som Josefina ser som positivt.

– Vårt arktiska klimat häruppe i norr ger oss både utmaningar och möjligheter där en traditionell arkitektutbildning skulle kunna bli specialiserad på just de förutsättningar som råder på våra breddgrader, avslutar Josefina Nordmark.

Josefina Nordmark

Josefina Nordmark, Adjungerad professor

Organisation: Arkitektur, Arkitektur och vatten, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser