Hoppa till innehållet
Foto: Mattias Andersson/SCA
Anders Sundström blir ordförande för Luleå tekniska universitets nya externa rådgivargrupp. Foto: Mattias Andersson/SCA Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Anders Sundström ordförande för universitetets nya rådgivargrupp

Publicerad: 28 februari 2020

Framtidens teknologi, hållbara naturresurser och regionens utveckling. Strategiska satsningar för att hitta lösningar på samhällsutmaningar inom dessa tre områden är huvudfokus för Luleå tekniska universitets nya externa rådgivargrupp – som får Anders Sundström som ordförande.

Syftet med det nyinrättade rådet är att identifiera nya samarbetspartners och öka universitetets externa finansiering via gåvor och donationer för att på så sätt aktivt kunna bidra till en positiv samhällsutveckling. Initiativtagare är rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn, som inför universitetets 50-årsjubileum år 2021 vill göra en kraftsamling för att tänka nytt och stort tillsammans med andra aktörer.

– Vi har valt tre områden för strategiska satsningar där Luleå tekniska universitet har stor möjlighet att påverka framtiden: hållbara naturresurser, framtidens teknologi och regionens utveckling, säger hon.

Lösningar på stora utmaningar

Rådgivargruppen, som kommer bestå av representanter från näringsliv och omgivande samhälle, ska säkerställa att universitetets framtidssatsningar bidrar med lösningar på stora utmaningar. Ordförande blir Anders Sundström, med lång erfarenhet från svenskt näringsliv och flera tunga styrelseuppdrag i stora företag.

– Luleå tekniska universitet betyder mycket för svenskt innovationsklimat och teknisk utveckling. Jag är glad över att tillsammans med en grupp seniora rådgivare från näringslivet kunna bidra till att ytterligare utveckla universitetet. Jag känner mig hedrad av uppdraget, säger Anders Sundström, som tidigare varit styrelseordförande för Luleå tekniska universitet.

Namnkunniga medlemmar

Med i rådgivargruppen är också styrelseproffset Elisabeth Nilsson, en av Sveriges första kvinnliga bergsingenjörer som bland annat varit vd för SSAB Merox och Jernkontoret och landshövding i Östergötlands län. Hon är även hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet.

– Genom att kombinera universitetets samlade kunskap med dessa erfarna personers lärdomar kommer vi göra satsningar som för samhället mot en önskvärd, hållbar framtid, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

I media:

Taggar