Hoppa till innehållet
Dag Haugum Foto: Thor Balkhed, Linköpings universitet
Dag Haugum Foto: Thor Balkhed, Linköpings universitet Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Byggnadsstudier i Antarktis

Publicerad: 10 januari 2020

Den svenska forskningsstationen Wasa i Antarktis byggdes för 30 år sedan och är helt uppförd i trä. Dag Haugum forskar på hur denna byggnad klarat det tuffa klimatet och hur de kunskaperna kan förbättra byggandet i trä här hemma i kyliga Norden.

Måndagen den 16 december gav sig Dag Haugum av på expeditionen för provtagningar på forskningsstationen Wasa. Resan gick via Kapstaden i Sydafrika och därifrån med ett nytt flyg till den ryska basen Novo i Antarktis innan det sista flyget tas till den svenska forskningsstationen Wasa. Vistelsen blir cirka en månad.

– Jag kommer att montera temp- och fuktgivare i väggisolering och luftspalt, mäta till- och frånluft i ventilationen samt mäta flödes- och koldioxidmätning i luftkanaler. Mätning av fuktkvot i trämaterialet görs på plats. Tre ytterpaneler från tre olika väderstreck ersätts med nya och de losstagna, eller delar från dessa, fraktas hem för vidare analys. Temperaturdifferenser i husets skal registreras med värmekamera som även den har inspelningsfunktion. Utöver detta kommer okulär besiktning och dokumentation av konstruktionen att göras, säger Dag Haugum, doktorand i byggkonstruktion vid Luleå tekniska universitet.

Undersökningar och mätningar gjordes under den första och andra säsongen efter att stationen byggts. Sedan dess har inga mätningar, eller iakttagelser heller för den delen, gjorts. Några renoveringsarbeten på klimatskalet på huset har inte heller företagits. Man har aldrig målat om huset.

– Det tuffa klimatet i Antarktis kan ge 60 graders skillnad på ett dygn och orkanvindar i -30 grader. Det skall bli mycket intressant att se hur denna konstruktion klarat sig, säger Lennart Elfgren, professor i byggkonstruktion vid Luleå tekniska universitet.

Projektet Långtidsstudie av byggnader av trä i kallt klimat genomförs av Luleå tekniska universitet och finansieras av Polarforskningssekretariatet, NCC Sverige AB, Nåiden Bygg AB, Luleå tekniska universitet, Finnish Meteorological Institute och University of Oulu. Projektledare är Lennart Elfgren, professor vid Luleå tekniska universitet.

Dag Haugum var med när stationen byggdes 1988-89 och att han utförde även mätningar säsongen 1989-90. Detta blir alltså Dag Haugums tredje resa till forskningsstationen Wasa.

Uppdatering 13 Januari 2020

– Som ni ser, så är ytskiktet ganska påverkat av 30 års Antarktisväder. Byggnaden har i stort sett klarat sig bra, men det finns en del justeringar (konstruktionsmissar) som behöver justeras. Man kan konstatera att täthet mot drevsnö är en viktig faktor. Mätningarna går bra och jag har fått ihop en hel del material inkl foto och film. Förutom de första två dagarna (storm med närmare 30 m/s i byarna på juldagen), så har vi haft oförskämt bra väder. Skulle kanske önska lite dåligt väder någon dag för mätningarna skull, men det ska man kanske inte önska...

Dag Haugum