Hoppa till innehållet
Foto: Pixabay
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Ett digitalt Polarforum 2020

Publicerad: 26 november 2020

Polarforum är en mötesplats för alla forskare med verksamhet om och i polarområdena, fjällen samt andra nordliga områden. Luleå tekniska universitet var värd för årets upplaga av Polarforum, som på grund av den rådande pandemin hölls digitalt.

Det är Polarforskningssekretariatet som årligen anordnar Polarforum. Birgitta Bergvall-Kåreborn rektor vid Luleå tekniska universitets inledde Polarforum 2020 och deltagarna följdes sedan av Polarforskningssekretariatets direktör Katarina Gårdfeldt genom resten av programmet. Dagen var uppdelad i olika sessioner, med hela 11 presentationer inom de tre temana Från Norra ishavet till Södra oceanen – Expeditioner 2019/20, Att leva i kallt klimat och Från polerna till rymden. Åhörarna hade möjlighet att ställa frågor som blev besvarade i frågestunder efter varje session.

Bland talarna fanns flera från Luleå tekniska universitet. Dag Avango, professor i historia, berättade under första sessionen ”Norra ishavet till Södra oceanen – Expeditioner 2019/20” om Antarktisexpeditionen CHAQ 2020, där de studerade de historiska lämningarna av den första svenska Antarktisexpeditionen 1901–1903. Johan Casselgren, biträdande professor i experimentell mekanik, som pratade om mätning av snöparametrar och mekaniska egenskaper under sessionen ”att leva i kallt klimat”.

 

Dag Avango

Dag Avango, Professor tillika ämnesföreträdare

Telefon: 0920-491573
Organisation: Historia, Samhällsvetenskap, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle
Johan Casselgren

Johan Casselgren, Biträdande professor

Telefon: 0920-491409
Organisation: Experimentell mekanik, Strömningslära och experimentell mekanik, Institutionen för teknikvetenskap och matematik