Hoppa till innehållet
elitidrottsstipendium
Vilma Bobeck, högst uppe till vänster, Andreas Bäckman och Sara Grahn får Riksidrottsförbundets elitidrottsstipendium. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Fint stipendium till elitidrottande studenter

Publicerad: 7 oktober 2020

Tre studenter på Luleå tekniska universitet får ta emot Riksidrottsförbundets och Svenska Spels ärofyllda elitidrottsstipendium för 2020-2021: seglaren Vilma Bobeck, racingföraren Andreas Bäckman och ishockeyspelaren Sara Grahn.

– Jag är otroligt tacksam och hedrad. Det hjälper väldigt mycket att få det här stipendiet och slippa tänka så mycket på ekonomin. Man är inte jätterik som student, så det betyder mycket, säger Sara Grahn, som läser till hälsovägledare och är målvakt i Luleå Hockey och ishockeylandslaget.

De två andra studenterna vid Luleå tekniska universitet som får stipendiet är Andreas Bäckman, framgångsrik racingförare som läser civilingenjörsprogrammet i teknisk design, och OS-satsande seglaren Vilma Bobeck som går civilingenjörsprogrammet i arkitektur.

Totalt är det 60 svenska utövare från 35 olika specialidrottsförbund som får elitidrottsstipendiet 2020-2021. Utöver 50 000 kronor vardera erbjuds de aktiva också stöd från Riksidrottsförbundet inom bland annat idrottspsykologi och idrottsmedicin. 

"Sällan varit så hög nivå"

– Nivån på årets stipendiater har sällan varit så hög, både idrottsligt och studiemässigt. Flera stipendiater har redan tävlat på såväl EM, VM som OS. I gruppen finns det flera mästerskapsmedaljörer, säger Liselotte Ohlson, avdelningschef för elitidrottsstöd, Riksidrottsförbundet.
– Vår förhoppning är att elitidrottsstipendiet ska stötta de aktiva, så att de orkar att utvecklas in i den förhoppningsvis ljusare framtiden. Karriärerna för både studier och idrott är längre nu än tidigare. Något som är positivt, då många av de bästa satsar och presterar på topp i många år.

Har du frågor om elitidrott och studier? Kontakta:

Joakim Abrahamsson

Joakim Abrahamsson, Verksamhetsledare

Telefon: 0920-493450
Organisation: Student, Verksamhetsstöd
Anna Nordin

Anna Nordin, Studievägledare, Hälsovägledare

Telefon: 0920-493362
Organisation: Vägledning och hälsa, Student, Verksamhetsstöd

Taggar