fd landshövdingar m fl i procession Foto: Leif Nyberg
Sam Nilsson, fd TV chef i förgrunden, fr.v Carl Kempe,Kempefonderna och f d landshövdingarna Kari Marklund, PO Eriksson och Lorentz Andersson. Foto: Leif Nyberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Hedersdoktor Sam Nilsson har avlidit

Publicerad: 9 december 2020

Sam Nilsson, tidigare vd för Sveriges television och hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet, har avlidit. Han blev 84 år.
– Han har betytt mycket för Musikhögskolan i Piteå, speciellt för utbildningarna i ljudteknik- och medieutbildningarna, säger Bo Jonsson tillförordnad prefekt.

Mellan 1981 och 1999 var Sam Nilsson vd på Sveriges television. Han var under många år engagerad i framväxten av de olika utbildningarna vid Luleå tekniska universitet i Piteå. Främst medverkade han i utvecklingen av Musikhögskolan, ljudteknikerutbildningen, medieutbildningarna och danslärarutbildningen. Han var även aktiv vid tillkomsten av Acusticum Sciencepark och konserthuset Acusticum.

Blev hedersdoktor

År 2002 utsågs han till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Han tilldelades hederspriset Stålbjörnen 2011, som delades ut för att stimulera forskning vid Luleå tekniska universitet. Priset hade inrättats av Björn Wahlström i samband med att han slutade som ordförande för SSAB.
Sam Nilsson fick även priset Directorate award vid Emmy-galan i New York 1998 för sina insatser inom SVT och för public service, nationellt och utomlands.
– Sams engagemang i verksamheten i Piteå var stort och vi kommer med stor tacksamhet minnas honom för detta, säger Bo Jonsson.