Hoppa till innehållet

Högt söktryck till universitetets utbildningar

Publicerad: 17 april 2020

Det är många som vill studera på Luleå tekniska universitet i höst och antalet sökande ökar jämfört med förra året.

– Det är jätteroligt för oss att vi ser den här ökningen. Att många söker sig till högre utbildning är så klart en effekt av konjunkturnedgången, men också ett resultat av vårt aktiva studentrekryteringsarbete. Jag är jättestolt över de initiativ som just nu tas av våra medarbetare som med stor kreativitet styr om till digitala arbetssätt, säger Mia Oldenburg, chef för verksamhetsområdet Student vid Luleå tekniska universitet. 

Störst ökning av förstahandansökningarna syns på civilingenjörsprogrammen samt programmen inom övrig teknik, hälsovetenskap och samhällsvetenskap. Några utbildningar som sticker ut är civilingenjör i rymdteknik, tekniskt basår, brandingenjör, digital tjänsteutveckling och systemvetenskap på distans. På hälsoutbildningar ökar universitetet totalt 12 procent på förstahandssökande jämfört med förra året.

– För hela universitetet handlar det om en ökning på nio procent jämfört med förra året. Men om man räknar bort de utbildningar som inte ges i år är ökningen 13 procent, säger Mia Oldenburg. 

Totalt har 30  141 personer har sökt till de program och kurser som stängde sin anmälan den 15 april och startar på Luleå tekniska universitet till hösten.

Följer den nationella trenden

Det rekordstora intresset för högre utbildning är nationellt och när antagningen stängde natten till torsdagen hade drygt 407  000 anmälningar kommit in, vilket är en ökning med 13 procent jämfört med förra året. Siffrorna från Universitets- och högskolerådet visar att det passerar toppnoteringen från 2014 med fyra procent. Karin Röding, generaldirektör för UHR, säger i ett pressmeddelande från myndigheten att ökningen kan vara en effekt av coronaviruset och att det är väntat och positivt att fler väljer högskolestudier när konjunkturen går ned. 

I media