Hoppa till innehållet
Linn Gerhardsson, alumn vid teknisk design och grundare av Alarm wear.
Linn Gerhardsson, alumn vid Luleå tekniska universitet och grundare av Alarm wear. Foto: Staffan Westerlund Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Hon vill öka tryggheten för kvinnor

Publicerad: 26 augusti 2020

Som examensuppgift på civilingenjörsprogrammet teknisk design utvecklade Linn Gerhardsson ett midjeband som ska förebygga sexuella övergrepp i utomhusmiljö. Men examensuppgiften blev mer än bara en skrivbordsprodukt. I dag driver 28-åriga Linn Gerhardsson företaget Alarmwear. År 2019 tilldelades hon SKAPA-priset för unga forskare till minne av Alfred Nobel.

Hur fick du idén till din produkt?

Jag växte upp i Stockholm. Jag och mina tjejkompisar kände oss otrygga när vi rörde oss utomhus på kvällarna. Därför ville jag skapa något som kunde få oss och andra kvinnor att känna sig tryggare. I exjobbet gjorde jag en förstudie av den existerande marknaden och upptäckte då att produkter som syftar till att skydda kvinnor marknadsförs och utformas för att vara så diskreta som möjligt. Samtidigt framkom det i mina intervjuer med poliser, brottsofferjourer, brottsutsatta kvinnor en självförsvarsexpert och en före detta yrkeskriminell att det viktigaste för att förebygga brott är att produkten är avskräckande.

Hur fungerar din produkt?

Det är ett midjeband som tillsammans med ett handhållet larm samt en app samverkar på ett unikt sätt. Utifrån mina förstudier är den utformad för att skrämma och avskräcka förövaren samt dra till sig uppmärksamhet från omgivningen. Om ett brott ändå skulle begås finns funktioner som samlar data, exempelvis plats och tidpunkt, som kan användas som bevismaterial.

Vilken hjälp har du haft av utbildningen i utvecklingen av din produkt?

Den har varit jätteviktig. Egentligen är det meningen att examensuppgiften ska göras i samarbete med ett befintligt företag. Men examinatorn tyckte att min idé var så bra att jag borde utveckla den på egen hand. På utbildningen har vi fått lära oss att ha ett användarperspektiv i produktutvecklingen. Du kan inte bara skapa något utifrån din egen känsla. Du måste hålla tillbaka egot och utveckla en produkt som folk faktiskt har nytta av. Vi har fått lära oss att kombinera funktionalitet med estetik; mitt midjeband ska inte bara vara effektivt, det ska vara snyggt också. I utbildningen ingår en kurs i grafisk design. Den har varit till stor nytta när jag ska ta fram marknadsföringsmaterial.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Den kreativa processen och att få skapa något som kan göra skillnad. Att jag får träffa många människor. Som egen företagare har jag stor frihet att bestämma över min egen arbetstid.

Har du något nytt på gång?

Jag har många idéer på kommande produkter. Bland annat vill jag utveckla en produkt som kan hjälpa till vid våld och övergrepp i hemmet

 

Varför sökte du teknisk design vid Luleå tekniska universitet?

Jag har alltid varit intresserad av produktdesign. Jag minns att jag redan som liten tittade på en vattenkran och funderade på hur jag skulle kunna göra den bättre. Jag älskar problemlösning och att vara kreativ. Jag minns exakt var jag var när jag i tvåan på gymnasiet bläddrade i utbildningskatalogen från Luleå tekniska universitet och hittade civilingenjörsprogrammet teknisk design i den. Jag tänkte ”Wow, det här är precis den utbildning jag vill gå!” och ställde mig i bostadskö i Luleå redan då. Att utbildningen gavs i Luleå var bara en fördel. Jag var trött på storstadslivet. Jag älskar att vistas ute i naturen och riktig vinter. Jag trivdes så bra i Luleå att jag har blivit kvar. Luleå är alldeles lagom stort och det är goda förbindelser till Stockholm där jag har min familj.

Vad är det bästa med Luleå tekniska universitet?

Studenterna kommer från hela Sverige och även resten av världen. Det innebär att de flesta är ensamma till en början och kontaktsökande. Det utvecklas därför en fantastiskt bra gemenskap mellan studenterna. Det finns en massa föreningar att engagera sig i, oavsett vad du är intresserad av. Själv var jag engagerad i en festförening och som mentor för nya studenter. På universitetsområdet finns idrottshallen STIL där du kan pröva på en mängd olika sporter.

Vilket råd skulle du ge någon som funderar på att söka teknisk design?

Ta det lugnt! Man behöver inte vara bäst på allt. Det finns alltid någon som är bättre och det finns hjälp på plats. Du behöver inte vara jätteduktig på att rita. Det är inte det utbildningen handlar om utan om att kunna kommunicera din idé. Hitta ditt eget sätt att plugga på; det är inte säkert att de pluggråd du får passar dig. Att kugga en tenta är inte hela världen, det gör många. Du måste inte vara på ett visst sätt eller ha en speciell klädstil för att gå teknisk design; det finns plats för alla. Du behöver inte hålla på och nätverka hela tiden på utbildningen för att klara dig i arbetslivet. Och nätverka kan man göra på många olika sätt. Teknisk design är en jätterolig utbildning om du gillar att varva teoretiskt krånglig matte med fritt skapande.