Hoppa till innehållet
Åsa Engström
Åsa Engström, professor i omvårdnad. Foto: Karin Sjöberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Hoppas på forskning om livet efter vård i respirator

Publicerad: 7 maj 2020

Åsa Engström, professor i omvårdnad, har tidigare gjort en studie om vad de som ligger i respirator upplever. En dagsaktuell fråga nu när de som drabbas av covid-19 kan behöva just sådan vård.

Hon berättar i ett inslag i SVT Norrbotten om en undersökning där hon intervjuade personer som vårdats i respirator. De kan ha mardrömmar och hallucinationer. De är ofta obehagliga och det är inte ovanligt att de handlar om krig där någon skjuts, enligt Åsa Engström.

Föra dagbok

Samtidigt kan upplevelserna skilja sig åt mellan olika personer. Betydelsen av att anhöriga finns nära och kan ge en koppling till vardagen visade sig vara betydelsefull i hennes studie.  Eftersom det inte är aktuellt vid covid- vård rekommenderar Åsa Engström att använda mobiltelefon för kontakter, när det är möjligt. Att personalen för dagbok för anhöriga och patient kan också bidra till bearbetningen efteråt. Nu hoppas hon att det ska gå att få till stånd forskning om livet efter respiratorvård under covidpandemin för patienter, närstående och personal.

Taggar