Hoppa till innehållet
Foto: NASA
Jessica Meir, hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Hon är svensk-amerikanska och är första svenska astronaut som är kvinna. Foto: NASA Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Jessica Meir, teknologie hedersdoktor 2020

Publicerad: 12 november 2020

Jessica Meir blev i fjol känd för världen när hon genomförde tre unika rymdpromenader på den Internationella rymdstationen (ISS). En av dessa rymdpromenader var den första med enbart kvinnor. Jessica Meir är den första kvinnan med svenskt medborgarskap i rymden.

Jessica Meir är svensk-amerikanska och är första svenska astronaut som är kvinna. Med sina 205 dagar i rymden ombord på ISS och med tre unika ”rymdpromenader” på tillsammans nästan 22 timmar så har Jessica Meir en enastående praktisk erfarenhet av att både förbereda och genomföra experiment i rymden såväl som att underhålla det komplexa rymdlabbet ISS. Jessica Meir har under sitt uppdrag varit en förebild för många människor runt om i världen, inte minst i Sverige och kanske framför allt hos studenter intresserade av rymden. Jessica Meir har varit verksam vid NASA sedan 2013, hon blev biträdande professor 2012, doktor i marinbiologi 2009, har en master i rymdstudier 2000 samt kandidat i biologi 1999.

Vi kan förvänta oss att Jessica fortsatt kommer att ha en synnerligen intressant karriär inom NASA framför sig, kanske är Jessica en av de första astronauterna som åter kommer att besöka månen om några år?

Föreläsning (2021-11-12) med hedersdoktor Jessica Meir

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Taggar