Hoppa till innehållet
George Nikolakopoulos, Luleå tekniska universitet
George Nikolakopoulos, professor i robotik och AI vid Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Luleåforskning på världskänd lista

Publicerad: 29 maj 2020

Projektet DISIRE, koordinerat av Luleå tekniska universitet, finns med på Solar Impuls Foundations lista över de 1 000 bästa teknologierna som kan förändra världen. – Det är både ansvarsfullt och en stor ära att DISIRE finns med på listan, säger George Nikolakopoulos, professor i robotik och AI.

Fokus för projektet DISIRE var kognitiva teknologier och processindustrin. Syftet var att visa hur AI kan bidra till att industriella processer får mindre miljöpåverkan samtidigt som den totala prestandan och produktkvaliteten optimeras. I och med listplaceringen hos Solar Eclipse Foundation får projektresultaten en arena för spridning över hela världen.

George Nikolakopoulos är övertygad om att projektets industrinära lösningar var en bidragande orsak till att de hamnade på listan. Inom ramen för projektet tog forskarna steget ut från akademin till industrin, en uppgift som var både svår och utmanande.

– Efter tre år med intensivt utvecklingsarbete och experimenterande lyckades vi utveckla innovativa integrerade reglermetoder som verkligen förverkligade konceptet kognitiv processindustri, förklarar George Nikolakopoulos.

– Koncepten har i sin tur använts i verkligheten och i stor skala i processer hos flera slutanvändare, till exempel LKAB, KGHM, Swerim och Dow. Vi har också lyckats beräkna vilka effekter våra lösningar haft, inte bara på processerna utan även på miljön. Vi kunde konstatera minskade koldioxidutsläpp, minskat svinn av råvaror, minskad total energiförbrukning samtidigt som förstålesen för industriella processer och dess spårbarhet förbättrades.

Vilken betydelse har listplaceringen för din forskningsgrupp och framtida forskning?

– Jag tror inte att vi sett de fulla effekterna av betydelsen ännu. Men vi har redan fått en massiv spridning av både projektet och vår forskning. Europeiska kommissionen och industriföretag från hela världen har kontaktat oss. Utmärkelsen sätter verkligen en världsomspännande kvalitetsstämpel på det vi gör och vi inspireras att fortsätta arbeta på samma höga kvalitetsnivå. Det är dessutom en fantastisk möjlighet för oss att få sprida teknik som förbättrar vår miljö.

Taggar