Hoppa till innehållet
LTU studenter Foto: Nicke Johansson
Antalet antagna till Luleå tekniska universitet har ökat stort mellan 2019 och 2020. Foto: Nicke Johansson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Rekordmånga antagna till Luleå tekniska universitet

Publicerad: 9 juli 2020

Nästan 12 500 personer har antagits till Luleå tekniska universitets program och kurser som startar höstterminen 2020. Det är en ökning med 23 procent jämfört med året innan.

– Vi är otroligt glada över det starka söktryck som vi ser. Det är många som har blivit varslade och uppsagda nu i samband med coronakrisen och det är en väldigt bra framtidsstrategi av dem att passa på att kompetensutveckla sig. Det känns väldigt bra att vi på Luleå tekniska universitet kan bidra till det. Vi kommer göra allt för att ta emot så många studenter som möjligt till oss, säger rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Antagningssiffror från Universitets- och högskolerådet, UHR, visar att totalt 307 000 personer antagits till svenska högskoleutbildningar i höst. Nationellt är detta en ökning med 10 procent jämfört med höstterminen 2019, men ökningen på Luleå tekniska universitet är alltså större än så, nära 23 procent. 12 494 personer har antagits till universitetets program och kurser i höst, att jämföra med 10 163 i fjol.

Hårt tryck på distansutbildningar 

Det stora intresset för att studera märks bland universitets utbildningar inom samtliga områden: civilingenjörsprogrammen, grundlärarutbildningar, samhällsvetenskapliga utbildningar och utbildningar inom hälsovetenskap (bland annat till sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut) och musik.
Liksom på nationell nivå är det ett hårt tryck på distansutbildningar. Luleå tekniska universitets kandidatprogram i systemvetenskap och digital tjänsteutveckling som ges på distans har flera hundra personer på reservlistan.
– Höstens distansutbildningar har fått drygt 20 procent fler sökande jämfört med 2019. Det är en undervisningsform som stadigt ökat i popularitet under senare år. Den pågående coronapandemin kan ha ökat intresset för distansutbild­ningar, men UHR har ännu inte analyserat statistiken för dessa utbildningar, säger UHR:s generaldirektör Karin Röding i ett pressmeddelande.

I media:

Taggar