Hoppa till innehållet

Tidigare student tar hand om coronapatienter

Publicerad: 8 april 2020

Åsa Carlsson har gått utbildningen till intensivvårdssjuksköterska vid Luleå tekniska universitet. Idag arbetar hon på Sunderby sjukhus. Hon fick snabbt ställa om när coronaviruset skapade en pandemi.
– Nu arbetar jag med covid -19- patienter på heltid. Det är klart att man blir berörd, men vi är vana att arbeta i många olika situationer, säger hon.

Att kunna hjälpa och göra insatser för människor som är, eller riskerar att bli svårt sjuka var några av orsakerna till att hon valde att bli intensivvårdssjuksköterska. I arbetet ingår viss utryckningsverksamhet, som hjärtstopp, svårt skadade patienter eller andra typer av insatser till avdelningar utanför IVA på Sunderby sjukhus.

– Nu fick vi ställa om verksamheten på grund av pandemin och man har byggt upp en covid-iva på Piteå sjukhus, så jag åker dit någon dag i veckan. Vi har gått över gränser och jobbar med nya människor, det blir en ny gemenskap, säger Åsa Carlsson.

Ångrar sig inte

Hon har gått utbildningen till intensivvårdssjuksköterska vid Luleå tekniska universitet.
– Tack vare att den gick på distans kunde jag få ihop studierna med livet i övrigt. Jag hade hört att specialistutbildningarna av sjuksköterskor har en hög kvalité. Utbildningen var bra och krävande. Jag har aldrig ångrat mitt val. Och nu är vår kompetens mer efterfrågad än någonsin, säger hon.

Åsa Carlsson berättar att hon under studietiden fick vänner som fortfarande har stor betydelse för henne. En kurskamrat som från Märsta bodde hos henne under campusveckorna och de har fortfarande nära kontakt.
– Att vara intensivvårdssjuksköterska ger ett brett arbetsområde. Samtidigt finns det möjligheter att specialisera sig inom en mängd olika områden, till exempel medicinsk teknik och särskilt ultraljud som jag är intresserad av, säger Åsa Carlsson.  

 

I andra medier