Spinab Stålpartier i Norr
VD Ulf Isaksson och produktionsledare Rickard Bergström vid Gasellföretaget Spinab Stålpartier i Norr menar att ett långsiktigt fokus och samverkan med Luleå tekniska universitet och LTU Business har varit två nycklar i framgångarna. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Tillväxtprogram bidrog till fördubblad omsättning

Publicerad: 9 december 2020

Spinab Stålpartier i Norr har fördubblat sin omsättning och samtidigt behållit vinstmarginal och undvikit ökade personalkostnader. VD Ulf Isaksson och produktionsledare Rickard Bergström menar att ett långsiktigt fokus och samverkan med Luleå tekniska universitet och LTU Business har varit två nycklar till framgångarna.

Till Spinab Stålpartier i Norr vänder sig byggföretag, arkitekter och glasmästerier från hela landet för högkvalitativa stålprodukter och spetskunskap om speciallösningar för både interiör och exteriör. Ända sedan starten för sex år sedan har man haft siktet på tillväxt och innovation. Därför kändes affärsutvecklingsprogrammet Fast Track, som drivs av Luleå tekniska universitet och LTU Business, helt rätt.

”Vi vill forsätta vara innovativa”

Ulf Isaksson berättar att man tidigare tagit hjälp av universitetet för produktutveckling och med examensarbeten i olika projekt. Parallellt har man LTU Business varit rådgivande inom affärsutveckling. Men Fast Track tog det hela till en helt ny nivå.
– Fast Track ger oss enormt mycket och vi önskar att ett liknande program hade funnits när vi startade företaget. Det hade underlättat massor.
– Det som ger effekt är utbytet med andra företagsledare som deltar i programmet, den korta vägen till forskare och studenter med teknisk spetskunskap – kombinerat med affärsutveckling, säger Rickard Bergström.

För stålföretaget i Öjebyn är långsiktigt fokus på kvalitet och innovation en självklar strategi för att konkurrera med utländska leverantörer. När Conny Hökfors, affärsutvecklare på LTU Business, tipsade om Fast Track och Ulf Isaksson precis hade värvat Rickard Bergström, ja då kändes tajmingen perfekt.
– Vi vill ju så klart att verksamheten ska växa ekonomiskt, men också att Piteå och Norrbotten ska få fler arbetstillfällen. Vi vill skapa nya arbetsmöjligheter som inte konkurrerar med befintliga företag och branscher i regionen, utan vi strävar efter att hitta nya nischer, säger Ulf.

Värdefull möjlighet

Conny Hökfors har lång erfarenhet av att guida företag som vill växa genom samverkan. Just små- och medelstora företag i Norrbotten och Västerbotten är i starkt fokus på LTU Business.
– I vår dagliga kontakt med företagare runtom i länen träffar vi många som både vill och kan växa, vilket är oerhört viktigt för regionens konkurrenskraft. Att kunna erbjuda denna grupp en möjlighet som Fast Track är otroligt givande och värdefullt för oss, säger Conny.

Fast Track leds av Anna Öhrwall Rönnbäck, professor och ämnesföreträdare för produktinnovation vid Luleå tekniska universitet.
– Fast Track bygger på lång erfarenhet av att driva företagsledarutbildningar, i form av ”executive management”-utbildning som riktas till ägarledda företag. Det är verkligen dubbelsidig nytta för småföretag och universitetet. När vi jobbar tillsammans med företag som Spinab kan vi erbjuda dem att ta del av universitetets resurser, samtidigt som vi lär massor om deras bransch och verksamhet. Det ger grund för framtida forskning tillsammans. I våra utbildningar, främst civilingenjör eller ekonom, kan företagsledare i småföretag medverka som gästföreläsare eller med studentprojekt som ger nytta både för våra studenter och som utvecklar företaget på ett sätt som är helt unikt, säger Anna Öhrwall Rönnbäck.

I början av 2021 startar nästa omgång av Fast Track. Marita Holst, projektledare för samverkansprojektet SIRT vid Luleå tekniska universitet, är glad över den positiva respons som tidigare deltagare ger affärsutvecklingsprogrammet.
– Det är fantastiskt roligt att Fast Track är en sådan framgång redan i vår första vända, där processen och programmet delvis har fått omarbetas i realtid till digitalt format på grund av pandemin. Fast Track utgör en viktig komponent i projektet SIRT (samverkansstruktur för innovation och regional tillväxt) där vi arbetar strategiskt med att bygga och vidareutveckla strukturer, metoder och både digitala och fysiska plattformar för att initiera och genomföra samverkan mellan universitetet och omgivande samhälle, avslutar Marita.

Anna Öhrwall Rönnbäck

Anna Öhrwall Rönnbäck, Professor, Ämnesföreträdare

Organisation: Produktinnovation, Människa och teknik, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle
Marita Holst