Hoppa till innehållet

Hon kompar den kvinnliga rösträttens genombrott

Publicerad: 29 september 2021

I år var det exakt hundra år sedan som kvinnor fick rösta för första gången i Sverige. Detta uppmärksammar Norrbottensteatern med en revy av Emma Molin och Emma Peters från humorgruppen Grotesco. I ensemblen spelar Anna Wedin, som har tagit tjänstledigt från sitt jobb som lärare i ensemble, bas och sång på Musikhögskolan i Piteå.

– Det är kul att få vara musiker på heltid ett tag. Det ger mig erfarenheter som jag kan ta med i mitt jobb som lärare, säger Anna Wedin, universitetslektor i musikalisk gestaltning.

Det mesta av musiken i revyn består av nyskrivna texter till musik från decennierna som har förlupit sedan 1920-talet, men den innehåller även originalmusik samt några jinglar som inleder respektive scen. 

Spelar i Ramblin' Minds

Anna Wedin spelar mest i olika blues- och rockkonstellationer och förknippas kanske mest med Ramblin’ Minds, men det är långt ifrån första gången som hon spelar i teatersammanhang och hon känner ensemblen från Norrbottensteatern väl sedan tidigare. Senast i våras var hon med i två mindre produktioner. Den största skillnaden enligt henne är att det finns ett tydligare ledarskap i teatersammanhang.

– I ett band skapar man musiken tillsammans. På teatern har du en regissör och en kapellmästare som bestämmer riktningen.

Hon tycker att det känns speciellt att spela i en uppsättning som handlar om den allmänna rösträttens genombrott.

– Visst är det bra att demokratin uppmärksammas i år. Samtidigt kan man fråga sig vad alla andra år handlar om. Det borde vara självklart att demokrati ska genomsyra allt och alltid.