Hoppa till innehållet
12:00 14 apr
March for Science 2018
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

March for Science – manifestation 14 april

14 apr. 2018, 12:00 - 12:30
Luleå, Gula paviljongen, Storgatan
Publicerad: 13 mars 2018

Välkomna till en manifestation om vikten av vetenskap.

Manifestation 14 april: Science Marches On

Gula paviljongen, Storgatan i Luleå kl 12.00.
Erik Höglund, prorektor vid Luleå tekniska universitet, inleder manifestationen. Luleå tekniska universitets forskare Karl Andersson, Kristina Ek, Leif Berglund och Anna Krook-Riekkola håller korta tal om vikten av vetenskap och evidensbaserad kunskap i det demokratiska samhället. Efter manifestationen hålls en paneldebatt i Vetenskapens hus med start klockan 12.45

”Teknikutvecklingen för med sig många bra saker, men det har också en baksida då människor fastnar i sina filterbubblor på nätet. Det är viktigt att akademin försvarar evidensbaserade fakta när demokratin är hotad på en del håll”.
Karl Andersson, biträdande professor, distribuerade datorsystem

”Det är viktigt att skilja fakta och hypoteser som kan testas, från tyckande och kännande. Att beslut fattas på sakligt grund har stor betydelse för både samhällsutvecklingen och demokratin”.
Kristina Ek, biträdande professor, nationalekonomi

”Klimatforskningen är tydlig - utsläppen av växthusgaser måste minska. Det finns olika vägar att nå dit. Forskningen kan bidra med förståelse om vägvalens miljömässiga, sociala och ekonomiska effekter och eftersom vägvalen påverkar oss alla krävs sen en bred samhällsdebatt”.
Anna Krook-Riekkola, biträdande universitetslektor, energiteknik 

”Kriget om att få makt över definitionen av verkligheten har intensifierats på bekostnad av det vi inom vetenskapen betraktar som fakta. På lång sikt kan konsekvenserna bli ödesdigra och här kan vetenskapen vara ett av flera fundament för sanningen”.
Leif Berglund, universitetslektor, arbetsvetenskap

Arrangemanget är en del av Luleå tekniska universitets program i samband med March for Science, en världsomspännande manifestation för vetenskap. Målet med den svenska kampanjen 2018 är att vetenskapliga fakta ska lyftas fram när politiska förslag debatteras under valåret.

#hurvetdudet #keepmarching #marchforscience

Taggar