Hoppa till innehållet

Hållbarhet och smarta lösningar på Innovationsdagen 2021

Publicerad: 12 november 2021

Den 9 november anordnade Luleå tekniska universitet Innovationsdagen för fjärde året i rad, på Vetenskapens hus i Luleå. 2021 års upplaga samlade innovatörer och entreprenörer som presenterade en bredd av spännande idéer.

Marita Holst, chef för enheten för samverkan och studentrekrytering, inledde dagen och berättade om hur universitetets innovationssystem tagit stora kliv de senaste åren.

– Jag hoppas att den här dagen ska ge er information och inspiration, och leda till nya samarbeten, sade hon i sitt öppningsanförande.

Roland Larsson, ansvarig för en av Luleå tekniska universitets stora satsningar, CREATERNITY, uppmanade fler till att bli ingenjörer.
– Den gröna omställningen öppnar fantastiska möjligheter till nya innovationer – rädda världen och bli rik hjälte.

Publiken röstade fram studentidéer

Dagen bjöd på vassa idépitchar från studenter där publiken digitalt fick rösta fram vilken idé de tyckte hade störst potential. Vinnarna, till tilldelades 10 000 kronor för respektive idé, blev Matilda Öhman, för sin idé om en p-skiva i appformat, och Albin Sämfors och Casper Johansson för sin idé om en mer hållbar livsmedelspaketering.

Både forskarna och studenterna fick feedback under dagen från en trio affärsutvecklingsdrakar: Niklas Grönberg på LTU Business, Emma Hansson på Arctic Business Incubator och Per Nilsson på Norrlandsfonden.

Niklas Grönberg lyfte bland annat vikten av att testa sin idé tidigt för att ”fail fast” och inte investera tid och resurser i en idé som inte kommer att bära. Emma Hansson gav medskicket att det hon letar efter i en bra affärsidé är att det finns en marknad, att idén är skalbar, och inte så lätt att kopiera.

Forskarpitchar som gör skillnad

Anna-Carin Larsson, biträdande professor inom gränsytors kemi, presenterade sin forskning som går ut på att ta fram ett nytt flamskyddsmedel som kan produceras med naturliga och giftfria ämnen. Potentialen är stor i och med ökade lagkrav och eftersom fler och fler flamskyddsmedel som innehåller skadliga ingredienser blir förbjudna.

Forskaren Anna-Karin Lindqvist, biträdande professor inom fysioterapi, presenterade en annan men också viktig forskning som handlar om hur vi ska få våra barn att bli mer aktiva i vardagen, framför allt genom att ta sig till skolan via gång eller cykel.

Ilias Tevetzidis, forskningsingenjör inom robotik och AI, berättade om sitt forskarteams klättrande inspektionsrobot Vortex. Affärsutvecklingsdraken Emma Hansson såg stor potential för roboten på flera marknader.

Hållbar matproduktion

Malin Winsa, VD på Noah - Lokal mat berättade att antalet bönder i Norrbotten minskat från 10 000 till dagens 150, samtidigt som efterfrågan på närproducerad mat ökar. Genom att köpa mat direkt i deras app stöttar man lokala producenter som då får behålla mer av vinstmarginalerna.

Temat om hållbarhet och matproduktion fortsatte med Moa Johansson, VD på Containing Greens. Hon inspirerade genom att berätta om deras resa som började i LTU Business sommarprogram, där de skulle ta sig an ett samhällsproblem med koppling till FN:s hållbarhetsmål. Nu använder företaget hydroponiska containerodlingar för att odla grönsaker och örter året runt i arktiskt klimat, med hjälp av spillvärme från serverhallar.

Från forskaridé till startup

Dagen avslutades med fyra startups som har sin grund i forskaridéer på Luleå tekniska universitet. En av dem som presenterade var Jens Eliasson, vd på Thingwave, som berättade om hur han började som student vid Luleå tekniska universitet på 90-talet, sedan blev forskare och så småningom tog modet till sig att sluta som forskare och satsa på sitt företag som entreprenör. Ett framgångsrikt företag som nu utvecklar och levererar sensorteknik till gruvnäringen.

Under pauserna i programmet fick besökarna möjlighet att testa en VR-miljö från Swedish Mining Innovation och fick därigenom uppleva ett virtuellt besök 1 300 meter under jorden.

Marita Holst avslutade dagen med att uppmuntra fler att nyttja det kostnadsfria och konfidentiella innovationsstöd som universitetet erbjuder alla sina studenter, forskare och anställda. Hon tipsade också företag om möjligheten att utvecklas genom att samarbeta med universitetets forskare och studenter.