Hoppa till innehållet

KTP-Knowledge Transfer Partnerships

Knowledge Transfer Partnerships är ett projekt för kunskapsväxling mellan akademi och näringsliv.

MÅLGRUPPEN ÄR små och medelstora företag med sund ekonomi, tillväxtvilja och behov av ny, akademisk kompetens. Företaget får möjlighet att anställa en nyexaminerad akademiker, för strategiskt utvecklingsarbete i rollen som KTP-projektledare. Under ca ett års tid bekostas hälften av den anställdes lön med projektmedel och hälften av företaget.

KTP-PROJEKTLEDAREN jobbar med stöd av en akademisk coach från universitetet, samt en affärscoach från näringslivet. Syftet är att utveckla produkter, tjänster, processer eller verksamhet, vilket kan bidra till ökad konkurrenskraft, nya kunder eller nya marknader.

MÅLET ÄR ATT den kompetens som tillförs ska leda till energieffektivisering hos företaget eller dess kunder genom den utveckling och innovation som projektledaren tillför i verksamheten – hållbar tillväxt, helt enkelt.

 

Mer information om KTP och goda exempel på lyckade projekt

Mirror
”En fantastisk möjlighet som alla företag borde vara intresserade av”

IT-bolaget Mirror, med verksamhet i Kalix och Luleå, behövde hjälp med att ta fram en marknads- och kommunikationsplan till ett av sina fyra affärsområden. Genom projektet KTP matchades företaget ihop med Jenny Björnfot, nyexaminerad student från Civilekonomprogrammet vid Luleå tekniska universitet, som tog sig an uppdraget. Det blev en fullträff – projektet har resulterat i en strategisk plan för fortsatt utveckling och övergår i en tillsvidareanställning!

Freno Air
”Ett ypperligt tillfälle att testa vingarna”

Piteåföretaget Freno Air som utvecklar, och är specialister på, luftfjädringssystem och chassilösningar började för några år sedan sin förändringsresa från att vara ett företag där utvecklingen gjordes ”by hand” i verkstaden till att i hög utsträckning arbeta digitalt med produktutveckling, både gällande design och simulering. Genom projektet KTP som Luleå tekniska universitet driver har de fått möjligheten att anställa Simon Tornberg, nyexaminerad högskoleingenjör i maskinteknik. Han har stöttat i produktutvecklingsarbetet och blir framöver en permanent resurs som konstruktör då han efter avslutat projekt går över till en fast anställning på företaget.

KTP Fermeco
"Det var toppen att starta arbetslivet med KTP-projektet"

Som nyexaminerad civilingenjör anställdes Alvina Ahlkvist som KTP-projektledare med placering hos Fermeco. Satsningen gjordes inom KTP (Knowledge Tranfer Partnership), ett projekt för kunskapsväxling mellan akademi och näringsliv som Luleå tekniska universitet deltar i.

Stefan Nordmark och Peter Nilsson, Smart recycling
Smart-Recycling satsar - anställer nyexaminerad akademiker

Smart-Recycling expanderar och anställer en nyexaminerad akademiker som i samverkan med akademisk coach, affärscoach och processledare ska stärka företagets utvecklingsarbete. Satsningen görs inom KTP (Knowledge Transfer Partnerships), ett projekt för kunskapsväxling mellan akademi och näringsliv som Luleå tekniska universitet deltar i.