Hoppa till innehållet
Bild till artikel om Rana

Rana flydde kriget i Syrien – fick jobb efter utbildning i elkraftteknik

Publicerad: 22 april 2022

Elkraftingenjören Rana flydde kriget i Syrien med sina barn och kom till Sverige utan kunskaper i svenska eller om den svenska elmarknaden. Tack vare utbildningen Korta vägen och uppdragsutbildningen Elkraftteknik kan hon nu bidra med sin kompetens i Sverige. Hon har nyligen börjat på sitt första svenska eljobb som projektör på Rejlers.

Rana utbildade sig till elkraftingenjör i hemlandet Syrien och jobbade som projektör och projektledare inom eldistribution i nästan tio år. När kriget kom tvingades Rana fly tillsammans med sina barn. Tryggheten fann hon i Oskarshamn i Sverige, där fokus först och främst var att lära sig svenska språket.

– Nu har jag bott fem år i Sverige. Under den första tiden lärde jag mig svenska och engelska. Senare kunde jag jobba i skolan, som studiehandledare och språkstödjare för arabiskspråkiga högstadieelever, berättar Rana.

Vägen till första eljobbet

Rana hade en förhoppning om att i Sverige få jobba med det hon byggt upp en betydande kompetens inom i hemlandet. Därför kom det som ett glädjande besked när Arbetsförmedlingen hörde av sig och berättade att Rana skulle få gå den sex månader långa arbetsmarknadsutbildningen Elkraftteknik vid Luleå tekniska universitet.

Utbildningen inleds med Korta vägen, ett utbildningsprogram som drivs i samarbete mellan Luleå tekniska universitet och LTU Business och förbereder utlandsfödda akademiker för kompletterande studier och arbete i Sverige. Där fick Rana även tips om mentorprogrammet Energy Buddies.

– Det var en jättegivande och nyttig utbildning. I Korta vägen fick jag bland annat lära mig akademisk svenska, om karriärvägar, att skriva CV och presentera mig själv och visa på mina kunskaper.

– Uppdragsutbildningen Elkraftteknik har gett mig de kunskaper jag behöver för att kunna anpassa min kompetens från hemlandet till den svenska elmarknaden. Att hela utbildningen genomförs på distans har gjort att jag kunnat bo kvar i Oskarshamn.

Rana lyfter även fram det sociala som en fördel med att ha gått utbildningen.

–Jag har fått kontakt med fler människor, både lärarna och andra deltagare, fått ett bredare nätverk och nya kompisar, säger hon.

”Jätteglad över resultatet”

Rana blir klar med sin utbildning i slutet av maj men har redan börjat på ett nytt jobb som projektör på teknikkonsultbolaget Rejlers i Kalmar, där hon bland annat kommer att få jobba som konsult åt Eon.

– Det var precis det jag ville göra, så det känns jättebra. Det är en viktig drivkraft för mig att bli en del av det svenska samhället. Jag ville gärna ställa upp på den här intervjun för att tacka för en väldigt värdefull utbildning för min del. Jag är jätteglad över resultatet, avslutar Rana.

Läs mer om våra uppdragsutbildningar i Elkraftteknik och Energiteknik: