Hoppa till innehållet
Underhållsteknik Mooc

Introduktion till Underhållsteknik

Publicerad: 21 mars 2022

Balansera tillförlitlighet, ledning och företagets prestation som underhållsingenjör. Utforska grunderna inom underhållsteknik och lär dig förstå varför det är viktigt för industrin.

Underhåll av ett företags utrustning, rutiner och budget har alltid varit viktigt för att säkerställa goda affärsresultat. Den har dock utvecklats från den "trial-and-error"-metod till modern underhållsteknik som innebär att man genom tekniska principer optimerar företagets utrustning, budget och procedurer.

På denna tre veckor långa kurs introduceras du till vetenskap, skötsel och andra principer som krävs av en underhållstekniker idag.  

Lär dig grundläggande underhållsteknik och teknik

Kursen börjar med en grundlig genomgång av vad underhållsteknik är, varför det är viktigt, när det ska utföras och vilka verktyg och tekniker som används. Kursinnehållet består av praktiska och lättförståeliga exempel, som du kommer att ha användning av oavsett om du är nybörjare eller utbildad underhållstekniker.  

Förstå och bevara balansen pålitlighet/underhåll

När du bekantat dig med grunderna kommer du att utforska sambandet mellan tillförlitlighet och underhåll, inklusive hur man mäter och utvärderar nyckeltal. Med de insikter du får kommer du ha förståelse för hur underhåll påverkar tillförlitlighet och produktionskostnaderna samt vilka konsekvenser som uppstår på grund av underhållsfel. 

Studera med ledande underhållsexperter

Luleå tekniska universitet är känt för att utveckla den kompetens som krävs för att vara underhållsingenjör i nära samarbete med industrin. Dina lurslärare är väl respekterade inom området och kommer se till att du är engagerad och får stöt under hela kursen.

Lär dig på den här kursen

Du utför självstudierna och lär dig i din egen takt, men i varje moment av kursen kan du träffa andra kursdeltagare, dela med dig av dina idéer och delta i aktiva diskussioner i kommentarerna på lärplattformen Furure Learn.

Vad kommer du att uppnå?

I slutet av kursen kommer du att kunna...

  • Förstå och förklara felmekanismen och grunderna för underhållsteknik och teknik
  • Identifiera faktorerna som påverkar underhållskostnader och inse konsekvenserna av eftersatt underhåll
  • Förklara avvägningarna mellan förebyggande underhållsinsatser och underhållskostnader
  • Utforska och förstå sambandet mellan tillförlitlighet och underhåll

Trailer: Introduktion till Underhållsteknik

Ansvarig lärare

Uday Kumar

Uday Kumar, Professor tillika ämnesföreträdare, Avdelningschef

Telefon: 0920-491826
Organisation: Drift och underhållsteknik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser

Ansvarig lärare

Adithya Thaduri

Adithya Thaduri, Biträdande professor

Telefon: 0920-493444
Organisation: Drift och underhållsteknik, Drift, underhåll och akustik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser