Hoppa till innehållet
MOOC Introduction to Tools for Robotics

Introduktion till verktyg för robotik

Publicerad: 20 maj 2021

Utforska de olika verktygen och mjukvaran för att designa, testa och prototypa anpassade robotdelar och robust robotbeteende.

Om kursen

Lär dig att använda robotprogramvara och 3D-modeller för robotdesign och utveckling.

Under de senaste åren har industrier runt om i världen blivit kreativa när det gäller att införliva robotik i sina arbetsflöden. Denna treveckorskurs erbjuder en fascinerande introduktion till programvara och verktyg som för närvarande används inom robotik. Du bygger grundläggande kunskaper om robotverktyg och lär dig hur de kan anpassas för olika branscher.

Bekanta dig med Ubuntu-operativsystemet och Gazebo-ramverket

Du börjar med att upptäcka operativsystemet Ubuntu med öppen källkod som ger stabilitet och flexibilitet för apputveckling. Med hjälp av fallstudier och exempel kommer du att lära dig hur Ubuntu införlivar Gazebo-ramverket för att testa robotar i simulering. När du utforskar dess samling med öppen källkod av verktyg, bibliotek och konventioner som förenklar uppgiften att skapa komplexa robotbeteende, kommer du att se hur ramverket kan användas för att skapa allt från lågnivågränssnitt med sensorer och ställdon till hög- nivå kapacitet design.

Få praktisk erfarenhet av att använda 3D-robotmodeller i simulering

Du kommer också att lära dig om Gazebo-simulatorn, som möjliggör snabb prototypframställning av applikationsscenarier, robotdesign och sensorgränssnitt. För att förstå tillämpningen av robotik i olika branscher kommer du att introduceras till 3D-modellering och CAD-design, och hur de kan användas för att utveckla anpassade robotdelar och sensormodeller.

Lär dig av experterna i framkanten av styrteknik, robotteknik och AI

Du får lära dig med specialister vid Luleå tekniska universitet som har erfarenhet av att föra in robotik i människors vardag. Genom den här kursen kommer de att hjälpa dig att bygga upp en djupgående förståelse för att använda Ubuntu, 3D-modellering och tillverkning, och Gazebo-simulatorn för robotdesign och prototyptillämpningsscenarier.

I slutet av kursen kommer du att kunna

  • Utforska och lär dig om det ursprungliga gränssnittet med Ubuntu.
  • Experimentera med och förstå ROS-ramverket och Gazebo Simulator.
  • Beskriv hur man arbetar med 3D-modeller.
  • Tillämpa praktisk erfarenhet av 3D-modeller i simuleringsmiljö för turistsektorn.

För vem är kursen?

Den här kursen är designad för alla som är intresserade av att använda robotlösningar i sin roll och som vill lära sig grunderna i robotiska ramverk.

Ansvariga lärare

Akash Patel
Akash Patel är en robotikentusiast och Ph.D. student vid Luleå tekniska universitet. Hans forskningsintresse fokuserar på utplaceringen av autonoma robotar i scenarier för utforskning och kartläggning.

Christoforos Kanellakis
Christoforos Kanellakis är biträdande universitetslektor vid Robotics and AI Group vid Luleå tekniska universitet. Hans huvudsakliga forskningsintressen är perception, lärande och vägledningsförmåga inom fältrobotik.

 

Trailer: Introduktion till verktyg för robotik

Ansvariga lärare

Akash Patel

Akash Patel, Doktorand

Organisation: Robotik och artificiell intelligens, Signaler och system, Institutionen för system- och rymdteknik
Christoforos Kanellakis

Christoforos Kanellakis, Biträdande universitetslektor

Telefon: 0920-492363
Organisation: Robotik och artificiell intelligens, Signaler och system, Institutionen för system- och rymdteknik