Hoppa till innehållet
MOOC_placemaking

Platsskapande och gestaltning av offentliga rum: Designpotential

Publicerad: 24 maj 2021

Upptäck klimatets påverkan på stadsplanering och hur du skapar attraktiva bostads- och turistområden.

Klimatanalys för bättre offentliga rum

För att utforma framgångsrika offentliga rum, för både turister och invånare, är det avgörande att analysera och förstå klimatets inverkan. Kursen på tre veckor visar dig hur du använder datorstödd modellering i platsskapande för bättre planering av bostäder och turism. Du tillämpar integrerad stadsplanering när du använder datorstödd klimatanalys och 3D-modellering. Det handlar om ett holistiskt synsätt på designprocessen för byggd miljö, från alla vinklar. Detta utvecklar din förmåga att skapa designlösningar för hållbara och attraktiva turistmål.

Väder och platsskapande

Vädret är en viktig faktor i planeringen av bostäder och turism, och den här kursen ger en djupgående insikt på effekterna den har. Med banbrytande teknologi undersöker du aspekter som soltillgång, skuggning, vindeffekt och snömönster vilket gör att du kan tillämpa det du lär dig i dina stadsplaneringsprojekt.

Väder och platsskapande

Vädret är en viktig faktor i planeringen av bostäder och turism, och den här kursen ger en djupgående insikt på effekterna den har. Du kommer att undersöka aspekter såsom soltillgång, skuggning, vindeffekt och snömönster med banbrytande teknologi och kommer att kunna tillämpa det du lär dig i dina stadsplaneringsprojekt.

Experter som vägleder dig

Luleå tekniska universitet har lång erfarenhet av industriteknik och ledning, och de ansvariga lärarna för kursen har omfattande kunskaper om designutveckling och designprocessledning. Tillsammans ger de dig ovärderliga insikter i hur du utformar attraktiva och hållbara stadsrum.

Vem är kursen för?

Kursen är designad för dig som är intresserad av platsformning inom turism - oavsett om du är ett proffs som vill utöka din kompetens eller har drömmar om att arbeta i besöksnäringen.

Vad lär du dig?

  • Förklara hur olika klimatsammanhang genererar olika typer av offentliga rum och användning.
  • Skapa en datorstödd design för klimatanalys.
  • Experimentera med hur den byggda miljön förändrar vind- och solmönster.
  • Förklara de troliga klimatförhållandena för en plats vid olika tider på året.

Trailer: Platsskapande och gestaltning av offentliga rum: Designpotential

Ansvariga lärare

David Chapman

David Chapman, Biträdande universitetslektor

Telefon: 0920-491380
Organisation: Arkitektur, Arkitektur och vatten, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Jennie Sjöholm

Jennie Sjöholm, Universitetslektor

Telefon: 0920-491849
Organisation: Arkitektur, Arkitektur och vatten, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser

Vid Luleå tekniska universitet finns expertis inom arkitektur och stadsdesign, inklusive forskning om platsformning och stadsplanering. Huvudläraren för denna kurs har lång erfarenhet av att arbeta i praktiken och den akademiska världen inom ämnena designutveckling och utvecklingsprocesshantering, särskilt genom projekt- och problembaserat lärande.