Hoppa till innehållet
PE
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Tillämpning av robotik för besöksnäring

Publicerad: 20 maj 2021

Lär dig mer om att samordna ramtransformationer, avkänning och perception samt utveckla uppgifter relaterade till 3D-modellering inom turistsektorn. Fall och exempel är utformade för praktisk erfarenhet av applikationsscenario för turistattraktioner.

Om kursen
Kursen utforskar tre viktiga teman enligt följande

  • Koordinatramar och omvandlingar
  • Sensorer och perception tillämpas för turistindustrin
  • Tillämpning av 3D-modellering i Gazebo Simulator

Kursen är utformad för att ge dig grundläggande kunskaper om de grundläggande utvecklingen av applikationer för turistsektorn, diskutera koordinatramkonventionerna, hur man beskriver ett objekts position och orientering i 2- eller 3-dimensionellt utrymme.

Dessutom kommer du också att lära dig om olika avkänningsmodaliteter (t.ex. RGB-sensorer, termiska, 3D-lidars osv.) som ger olika typer av data för applikationsutvecklingen. I samordning med avkänning lär du dig också om grundläggande uppfattningsuppgifter som kan introduceras i turistapplikationer (t.ex. objektdetektering) och reflektera över dessa möjligheter.

Den sista delen av kursen avslutas med praktisk erfarenhet av simulering för att utföra 3D-modellering och uppfattningskoncept i ett turistattraktionsscenario.

I slutet av kursen kommer du att kunna

  • Förstå och koordinera ramkonventioner och transformation i två dimensioner respektive tre dimensioner.
  • Identifiera olika avkänningsmetoder samt uppfattningskoncept (t.ex. objektdetektering) för turistapplikationer.
  • Diskutera och reflektera över vikten av sensorer i turistapplikationer
  • Praktisk erfarenhet av simuleringsscenario för turistattraktioner som relaterar till 3D-modellering och objektdetektering.

För vem är kursen?

Kursen är utformad för personer som är intresserade av att samordna ramtransformationer, avkänning och perception samt utveckla uppgifter relaterade till 3D-modellering inom besöksnäringen. 

Ansvarig lärare

George Nikolakopoulos
Professor tillika ämnesföreträdare

Institutionen för system- och rymdteknik
george.nikolakopoulos@ltu.se
0920-491298

Luleå tekniska universitet tillhandahåller expertis inom styrteknik, robotik och AI, inklusive forskning om mobil-, rymd- och flygrobotik, styrsystem och AI för robotapplikationer, med visionen att föra robotik till människors vardag. Huvudläraren (Prof. Nikolakopoulos) för denna kurs har lång erfarenhet av att utbilda och forska inom ämnena robotik, styrapplikationer och cyberfysiska system. Han leder aktiviteterna i ämnesgruppen Field Robotics inom EU Robotics, medan han är medlem i ämnesgrupperna Space Robotics, Aerial Robotics och medlem i CoSTAR-teamet som deltar i DARPA SubT-utmaningen.