Hoppa till innehållet
Maria larsson- Lund
Maria Larsson- Lund, professor i arbetsterapi. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Unikt forskningsprojekt om rehabilitering via 1177

Publicerad: 28 augusti 2019

Maria Larsson-Lund, professor i arbetsterapi vid Luleå tekniska universitet, har tilldelats 4,5 miljoner kronor från Familjen Kamprads stiftelse. Medlen ska användas till ett forskningsprojekt om digital rehabilitering via Vårdguiden 1177.
– Det är ett unikt projekt som i ett första steg riktar sig till personer som drabbats av stroke, säger hon.

Tanken är att patienter som drabbats av stroke ska kunna använda ett webbprogram via 1177 Vårdguiden på webbenför fortsatt rehabilitering efter det akuta skedet.

– Rehabiliteringen i det akuta skedet är väl utbyggd. Men när patienten varit hemma ett tag kan man se att det är svårare att få tillgång till rehabilitering som ger stöd att förändra vardagen så att den fungerar för den enskilde, säger Maria Larsson-Lund.

Hon menar att det är viktigt att individen kan hitta strategier för aktiviteter i vardagen och för att fortsätta vara aktiv i samhället.

Personen får ta del av filmade instruktioner och genomföra uppgifter via webben. Det ska kombineras med kontakter med arbetsterapeuter som ger stöd i förändringsarbetet.

– Det är en treårig finansiering där vi ska anställa en doktorand, säger Maria Larsson-Lund.

Projektet som heter Mot ett aktivare liv, enklare tillgång till rehabilitering genom ett integrerat webbprogram, genomförs i samverkan med Lunds universitet och kompetenscentrum för rehabilitering och rehabiliteringsmedicin vid Sunderby sjukhus.

Forskningen kommer i ett senare skede att innefatta personer som har olika typer av neurologiska sjukdomar.

Maria Larsson-Lund

Maria Larsson-Lund, Professor tillika ämnesföreträdare

Telefon: 0920-493833
Organisation: Arbetsterapi, Hälsa, medicin och rehabilitering, Institutionen för hälsa, lärande och teknik

Taggar