Hoppa till innehållet

Årets innovatörer 2023

Publicerad: 7 november 2023

Priset som årets studentinnovatör vid Luleå tekniska universitet går till Adam Gustafsson som skapat det digitala appkonceptet Prosa. Årets innovatör – anställd går till biträdande professor Johan Casselgren för en innovation med potential att bli en viktig pusselbit till den gröna omställningen.

Luleå tekniska universitet vill genom utmärkelsen Årets innovatör uppmärksamma studenter och forskare vid Luleå tekniska universitet som har tagit en idé vidare till nytta för det omgivande samhället. Priset utses av en jury som bland annat består av representanter från universitetets innovationsstödsystem och delas ut av Nordeas Norrlandsstiftelse.

– Det handlar om kreativa, nytänkande och entreprenöriella personer som tagit ett koncept från idé till tillämpning, tagit fram en ny tjänst, produkt eller process, alternativt bidragit till att lösa viktiga samhällsutmaningar säger projektledare Anna Marklund på Samverkans- och Innovationskontoret vid Luleå tekniska universitet.

Studentpriset 2023 går till Adam Gustafsson

– Att bli utsedd till årets innovatör på Luleå tekniska universitet känns fantastiskt roligt och hedrande, samtidigt som det är svårt att smälta som en betydelsefull del av en omvälvande höst, säger Adam Gustafsson, som studerar digital tjänsteutveckling på distans vid Luleå tekniska universitet.

Årets innovatör – anställd, 2023 går till Johan Casselgren, biträdande professor i experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet får forskarpriset för en innovation som ska lösa vindkraftverkens stora problem med isbildning.

– Det är jättekul att bli uppmärksammad. Jag har jobbat på Luleå tekniska universitet i 18 år mer eller mindre och att bli prisad för det arbetet man gör efter den tiden är ju ett kvitto på att man fortfarande bidrar. Ibland är det bra att stanna upp och fundera på vad man åstadkommer och inse att det faktiskt är en del. Det är väldigt hedrande att flera har tänkt på mig och nominerat mig till det här priset, säger Johan Casselgren

Kontaktperson

Anna Marklund

Anna Marklund, Projektledare

Telefon: 0920-491936
Organisation: Samverkan och innovation, Verksamhetsstöd

Taggar