Hoppa till innehållet
foto haparanda green deal site visit
Omosede Ayes-Ekhator, Naima Abdullahi och Hanna Abdulkadir Ahmed har alla flyttat till Luleå från södra Sverige för att studera till civilingenjörer och civilekonom. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Efter den här dagen älskar jag Haparanda

Publicerad: 3 mars 2023

– Det är ju som ett mini-Grand Hotel!
Arkitekturstuderande Roxane tar upp mobilen för att fotografera och googla fram fakta om Haparanda Stadshotell. Det är premiär för Green Deal Site Visits, där LTU-studenter får besöka länets kommuner, knyta kontakter och upptäcka sina framtidsmöjligheter.

Det är tidigt på morgonen och blåser och snöar när tio förväntansfulla studenter samlas vid ett par minibussar utanför Teknikens Hus. I dag ska de lämna campus-bubblan på Porsön och bekanta sig med Haparanda och Torneå. De får frukostpåsar och bänkar sig i bussarna. När vi närmar oss Kalix får någon, av oklar anledning, en flashback från en semester i Portugal. Kanske är det den uppsluppna stämningen i bussen som gör det, för det är knappast snödrevet utanför fönstret.

Färden går först till hotellet Cape East där studenterna förses med goodiebags och fika och får träffa Harry Jatko. Han är företagslots på kommunen och gruppens ciceron under besöket.

Studenterna har anmält sitt intresse på Luleå tekniska universitets:s sajt, angett vad de studerar och varför de vill åka med. Platserna på Green Deal-bussarna är begränsade. Det är motiverade studenter som får chansen.  Universitetet arrangerar resorna inom projektet North Sweden Green Deal.

– Här utanför fönstret går gränsen mellan Finland och Sverige. Vi ska åka utomlands idag!, berättar Harry innan han börjar med en snabb introduktion till Haparanda och regionen. Det blir information om gränshandeln, turismen, Robinson-inspelningen, profilen på näringslivet, den goda infrastrukturen, livsstilen, minoritetsspråket meänkieli, kultur och kulturarv.

Nyfikna frågor

Det omfattande gränssamarbetet med Torneå intresserar studenterna. Frågorna haglar när Hanna-Leena Ainonen, gränssamarbetsutvecklare, tar över. Hon berättar om räddningstjänstens samarbete, gemensamma infrastrukturprojekt och möjligheten att jobba på ena sidan gränsen och bo på den andra.