Arbeta tillsammans - projektgruppsbild
Projektgruppen i projektet "Arbeta tillsammans" träffades på Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Gränsöverskridande samarbete i norr

Publicerad: 20 maj 2022

Luleå tekniska universitet deltar i ett EU-projekt inom Interreg Nordprogrammet med syftet att öka möjligheterna för rörlighet på arbetsmarknaden i norra Sverige och norra Finland. I veckan besökte projektparterna universitetet som ett första stopp på en utbildningsresa i länet.

- Vi vill öka medvetenheten hos arbetsmarknadens aktörer om arbetskraftens möjligheter att flytta över gränserna. Det är jättekul att ha våra projektparter här på besök så vi kan mötas och visa upp vårt universitet. Projektets mål har varit att öppna dörrar för samverkan och skapa nyfikenhet för det som händer här i Norrbotten, säger Carina Jenslid, projektledare på verksamhetsstöd vid Luleå tekniska universitet.

Delegationen bestod av 30-talet lärare och tjänstemän från olika organisationer och lärosäten i norra Finland och Sverige. På grund av pandemin så var det här första gången som gruppen kunde ses fysiskt.

Målet med denna träff har varit att deltagarna ska få en större inblick i de projekt som drivs vid universitetet, samt de studie- och arbetsmöjligheter som finns i norra Sverige, för att i sin tur dela vidare detta till sin verksamhet. Under projektets gång kommer även representanter från Sverige besöka Finland.

Birgitta Tamminen var med som representant för Arbetsförmedlingen i Haparanda. Hon ser stor nytta i samarbetsprojektet.
- Som inbjuden gäst av Interreg Nord-projektet ”Arbeta tillsammans” känner jag mig mycket imponerad över vad projektet i sin helhet har åstadkommit och vad LTU som partner i projektet har levererat. Vid vårt besök fick vi bland annat besöka campusområdet, Region Norrbotten, Talga Resources, Nyföretagarcentrum och Luleå kommun. Vi fick lyssna på presentationer om LTU:s utbildningsprogram, den gröna omställningen och om samarbete på flera olika nivåer. LTU är verkligen en vägledare i norr, säger Birgitta Tamminen.

Loggor samarbete "Arbeta tillsammans"