KPT
Luleå tekniska universitets Marita Holst och Åsa Tjärnberg, IUC Norr. Foto: IUC Norr Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Hjälper företag att nå klimatmål

Publicerad: 19 september 2019

Att samarbeta med universitet och nyutexaminerade akademiker enligt en väletablerad brittisk modell, ska hjälpa små och medelstora företag att nå klimatmål – och samtidigt skapa en hållbar tillväxt. Den så kallade KTP-modellen testas nu runt om i Sverige, där Luleå tekniska universitet är med som nordligaste lärosäte.

KTP (Knowledge Transfer Partnership) bygger på en välbeprövad brittisk modell där en nyexaminerad akademiker får ett strategiskt utvecklingsuppdrag i ett företag under cirka ett års tid. KTP-modellen sjösätts nu i fem noder runt om i Sverige, där Luleå tekniska universitet och regionala utvecklingsbolaget IUC Norr samverkar i den nordligaste.

I projektet som helhet kommer cirka 30 nyutexaminerade akademiker och företag att ges möjlighet att delta i projektet som pågår till och med 2021. I Norrbotten och Västerbotten medverkar 3-5 nyexaminerade akademiker i lika många företag. Som stöd får deltagarna en kvalificerad akademisk coach från Luleå tekniska universitetet och en professionell affärscoach från IUC Norr.

Kvalificerad kunskapsväxling

– Projektet är en fantastisk möjlighet för universitetet att praktiskt testa och lära sig arbeta efter ett koncept för kvalificerad kunskapsväxling mellan akademi och näringsliv. Vi kommer i framtiden kunna jobba i större skala enligt denna modell. Konceptet har utvecklats och använts i Storbritannien i 30 år och Högskolan Dalarna introducerade det mycket framgångsrikt i Sverige för några år sedan, säger Marita Holst, projektledare på Luleå tekniska universitets innovationskontor, och tillägger:
– Genom att samarbeta och kombinera kunskapsväxling, regional utveckling och förbättrad miljö blir alla vinnare: akademi, näringsliv, nyexaminerade akademiker och regionen. Projektet skapar också nya möjligheter för fortsatta samarbeten mellan företagen och universitetet.

Åsa Tjärnberg, vd för IUC Norr, framhåller värdet i att knyta ihop industriföretag och akademi.
– Det är en stark kraft för att öka både konkurrenskraft och rekryteringsmöjligheter i industrin, säger hon.

I media:

Marita Holst