LTU_professional_education_LKAB
Tolv LKAB-anställda har gått Drift- och underhållsteknik via LTU Professional Education, en ny satsning från Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

LKAB säkrar framtiden med LTU Professional Education

Publicerad: 22 maj 2019

—  LTU Professional Education är ett viktigt sätt för oss för att säkra långsiktig kompetens, säger Anki Lindgren, utbildningsansvarig HR LKAB.

Utbildningssatsningen ligger i linje med LKAB:s ambition att erbjuda ett kontinuerligt lärande och karriärmöjligheter för sina medarbetare. Vidareutbildningen i drift- och underhållsteknik var den första i sitt slag på LKAB och nu planerar man att genomföra utbildningar med LTU Professional Education även inom andra kompetensområden.

— Att börja plugga igen var nästan chockartat, vi gjorde en riktigt rivstart. Men vi är ett bra gäng som stöttar varandra. Eftersom vi kommer in med olika erfarenheter, kvaliteter och tankesätt ökar vi förståelsen för andra arbetsplatser på LKAB. Nu hoppas jag att fler kommer att få samma chans som jag har fått. Att LKAB kommer att vinna på det här konceptet är jag helt säker på, säger Dennis Johansson, operatör på LKAB.

Genom den nya satsningen LTU Professional Education skapar Luleå tekniska universitet möjlighet för företag och yrkesverksamma att vidareutveckla såväl verksamhet som individiuell karriär. Inledningsvis har man ett urval kurser inom teknik, management och omvårdnad, samt möjligheten att skräddarsy en egen utbildning helt utifrån verksamhetens behov. LKAB och Försvarsmakten är bland de första uppdragsgivarna inom satsningen LTU Professional Education, samtidigt som de öppna kurserna som erbjuds vid studieorterna och på distans visat sig populära och vissa kursdatum är redan fulla.
LTU_professional_Education_Mattias—  För oss är detta ett viktigt kvitto på att kompetensutveckling i yrkeslivet är en prioriterad fråga både för organisationer och för enskilda individer som vill växa i karriären, säger Mattias Lundborg, projektledare för LTU Professional Education.

LTU Professional Education är utformat för att stötta företag och organisationers konkurrenskraft och därigenom Sveriges tillväxt. I utvecklingen av kursinnehåll har forskare och lärare arbetat nära företagen för att paketera kurser som ligger i linje med samhällets behov av kompetensförsörjning för att klara framtidens utmaningar.

LTU_professional_education_birgitta
— Oavsett sektor så är kompetensutveckling en av de strategiskt viktigaste investeringarna för framtiden. Luleå tekniska universitet har som mål att vara det ledande universitetet i livslångt lärande, och tillsammans med våra samverkande företag och organisationer utforma framtidens kompetensutveckling säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.