Marita Holst
Marita Holst, innovationsstrateg vid Luleå tekniska universitet. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Miljonsatsning på framgångsrik samverkan

Publicerad: 15 februari 2018

Konkreta metoder för att underlätta samverkan mellan akademin och det omgivande samhället. Det ska Luleå tekniska universitet och sju andra lärosäten ta fram i en stor satsning som finansieras av Vinnova.

– På lång sikt leder samverkan till mer innovationer och fler jobb. I projektet ska vi skapa och utvärdera arenor som förenklar hållbar samverkan och underlättar för universitetet att vara en utvecklande kraft i samhället, säger Marita Holst som är innovationsstrateg vid Luleå tekniska universitet.

Projektet som pågår i tre år och involverar åtta lärosätet i Sverige har fått beviljat 9,5 miljoner kronor för att utveckla sex olika samverkansarenor. I slutet på januari deltog Luleå tekniska universitet på ett inledande möte med Stockholms universitet, Högskolan Kristianstad, Linnéuniversitetet, Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola, Högskolan i Borås och Mälardalens högskola.

Stark samverkan med näringslivet

De olika lärosätena profilerar sig med olika inriktningar, och har kommit olika långt i arbetet med samverkansarenor. Luleå tekniska universitet har mycket tillämpad forskning och är framförallt starka när det handlar om samverkan med näringslivet. Tillsammans med Göteborgs universitet och Teknikens hus i Luleå ska man nu undersöka nya sätt för att med hjälp av dialog och gestaltning sprida forskningsresultat till det omgivande samhället och enskilda medborgare. Teknikens hus har lång erfarenhet av att förpacka och gestalta forskning för barn och unga, säger Marita Holst.

– Vi har länge arbetat med Teknikens hus för att öka intresset för teknik och forskning. Projektet innebär att vi nu kan utveckla metoderna för att samverka med enskilda medborgare. Alla universitet vill stärka sin samverkanskompetens och metodiken och verktygslådan vi tar fram kommer kunna användas av fler universitet i framtiden.

Marita Holst

Marita Holst, Projektledare