LTU_Business_subarctic
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Materialsystem i subarktiskt klimat

Publicerad: 29 oktober 2018

Hur fungerar material i kallt klimat? Experter från industrin i samarbete med Luleå tekniska universitets forskare inom maskinelement, material, energi och hållfasthetslära ger en veckolång utbildning om teknik i kallt klimat.

Tekniken som används inom försvaret och andra krävande organisationer måste i många fall kunna fungera lika väl i varma och torra miljöer som de ska göra i snö, is och kyla. Under den kalla årstiden utsätts materielen för större påfrestningar på grund av ökade belastningar i och med is och kyla, men materielen slits även mer för att material blir spröda, oljor blir trögflytande och för att elektroniken kan ta skada av kondens som uppstår vid värmeväxlingar.

Kursen innehåller

Polymera material, kompositmaterial, metalliska material, stål i kallt klimat, hydraulik, tribologi, hållfasthetslära, konstruktionsproblematik, snö och is, energi och förbränning.

 Kursen är komprimerad till fem utbildningsdagar. Undervisningen sker i form av lektioner och laborationer. Kursen avslutas med tentamen.

Lärare

Pär Marklund är biträdande professor vid avdelningen för Maskinelement och ansvarig för kursen. Experter från industrin i samarbete med universitetets forskare inom maskinelement, material, energi och hållfasthetslära ger utbildningen.

För mer information kontakta:

Tina Bäckström

Tina Bäckström,

Telefon: 070-2371261
Organisation: LTU Business AB, Extern