Hoppa till innehållet

Biennal lyfter dansens betydelse i skolan

Publicerad: 9 maj 2018

Under veckan har den nationella konferensen Dans i skolan-Biennalen anordnats i Skellefteå och Piteå. Syftet med biennalen är att framhäva dansens betydelse för barn och unga samt att möjliggöra kreativa möten för bransch och beslutsfattare.

– Väldigt många som arbetar med dans som konstform känner sig ganska ensamma och därför behöver vi mötas för att samla inspiration och byta erfarenheter. Institutet Dans i Skolan har i nära samarbete med Luleå tekniska universitet anordnat biennalen sex gånger och det befäster universitetets roll som det ledande lärosätet när det gäller dans och lärande, säger Cecilia Björklund Dahlgren, professor i danspedagogik vid universitetet och verksamhetschef på Institutetet Dans i skolan.

Norr visar vägen

Cecilia Björklund Dahlgren gläds åt att det är de norra delarna av landet som tagit ledartröjan i arbetet för mer dans i skolan.

– Det känns oerhört kul att det inte bara är storstäderna som ska visa vägen, utan det är Norrbotten och Västerbotten som har den samlade kunskapen och erfarenheten inom området. Vi har sett ett genombrott för dans i skolan också i övriga Sverige men det är vi här uppe som visar vägen. Förhoppningen är nu att regeringen ska ge oss ett ännu större uppdrag och att vi ska bli en nationell plattform för dans i skolan.

Alla kan dansa

Under konferensens tre dagar samlades lärare, forskare, kulturskapare samt kommuner och näringsliv från hela landet. Biennalen anordnades för sjätte gången och arrangeras av Institutet Dans i skolan i samarbete med Luleå tekniska universitet, Piteå kommun och Skellefteå kommun. Biennalen får även stöd av Statens kulturråd och Sparbanken Nord.
Programmet innehöll allt från workshops och seminarier till dansföreställningar. En av höjdpunkterna var dansföreställningen ”ett möte i dans” där urfolk, nyanlända och majoritetssamhället möttes i dans.

– I föreställningen möts bredd och elit, och det är just det som är budskapet. Vi behöver varandra för att kunna stärka konsten och visa på lusten i dans. Vår grundfilosofi är att alla kan dansa, alla har dansen inom sig och man kan locka fram den hos alla, säger Cecilia Björklund Dahlgren.

Tar ordentliga kliv framåt

Ett nytt inslag i årets biennal var en nordisk forskningskonferens om dans som anordnades på den tredje och sista dagen i Piteå.

– I och med att dansen sedan tidigare varit så sparsamt beforskad så går det nästan inte att anordna en forskningskonferens utan att vi bjuder in våra nordiska grannar. Nu deltog forskare från hela Norden och jag känner att vi hela tiden tar ordentliga kliv framåt för att utveckla området, säger Cecilia Björklund Dahlgren.

I media

Kontakt

Cecilia Björklund-Dahlgren

Björklund-Dahlgren, Cecilia -

Organisation: Danspedagogik
Telefon: 0911-72753

Taggar