Hoppa till innehållet

Festival inleder forskningssatsning

Publicerad: 4 september 2017

Den konstnärliga forskningsmiljön på Luleå tekniska universitet ska synliggöras för en bred allmänhet genom en serie arrangemang under rubriken Universitet presenterar. Satsningen inleds med en kulturfestival i Studio Acusticum 8-9 september.

– Öppningskvällen är att likna vid en minifestival där det kommer låta från flera scener samtidigt och med väldigt blandad musik. Under lördagen kommer barnteatern Den manickfika resan framföras vilket kanske inte är helt vanligt i dessa sammanhang. Och allt är gratis!, säger Anna Wedin, universitetslektor och projektledare för satsningen.

Synas från Kiruna i norr till Umeå i söder

Universitetet presenterar är ett initiativ för att tydligare kommunicera det konstnärliga utvecklingsarbete och den konstnärliga forskning som pågår på universitetet. En motsvarighet till Vetenskapens hus i Luleå med skillnaden att Universitetet presenterar inte kommer vara knutet till en specifik byggnad.

– Som myndighet är vi skyldiga att sprida vår forskning och jag tror också att det finns mycket inom den konstnärliga verksamheten som många vill ta del av, både för nöjes och kunskaps skull, säger Anna Wedin som tror att konceptet kan utvecklas ytterliga i framtiden.

– Målsättningen är att vi ska synas från Kiruna i norr till Umeå i söder. Så jag tänker mig att vi exempelvis kan skicka ut en pianolektor på byagårdsturné i Västerbottens inland, det finns hur mycket som helst vi kan göra, bara det finns tid och resurser.

Viktigt med tydlighet

Konstnärlig forskning har inte samma självklara plats inom den akademiska världen som exempelvis naturvetenskap och övriga delar av humaniora. Ett faktum Anna Wedin hoppas ska förändras med satsningar som denna.

– Jag tror att många fortfarande tänker på forskning i termer av teknik och laboratorier. Konstnärlig forskning är ganska nytt som begrepp och det innebär att man måste vara extra tydlig med vad det är man vill nå ut med och hur det presenteras, berättar Anna Wedin, som inte kan välja en enskild akt att rekommendera från helgens stora utbud.

– Jag ser fram emot allt! Det är som att jämföra äpplen och päron, allt är bra i sin stil.

Taggar