Hoppa till innehållet

Premiärhelg för forskningssatsning

Publicerad: 11 september 2017

Luleå tekniska universitets satsning på att synliggöra den konstnärliga forskningen till en bred allmänhet hade storslagen premiär under fredag kväll. Satsningen som går under namnet Universitetet presenterar bjöd på allt från folkmusik och bluesrock till orgelpreludium.

– Det här är en milstolpe i Musikhögskolans historia. Det är en möjlighet att få visa upp verksamheten på det konstnärliga området för allmänheten, och visa vad vi faktiskt gör här. Satsningen är efterlängtad och det känns väldigt positivt att det nu är igång. Nu ser vi fram emot hela höstens program, konstaterade Monica Johansson, prefekt vid institutionen för konst, kommunikation och lärande.

Unik miljö

Universitetet presenterar i Piteå är ett initiativ för att tydligare kommunicera det konstnärliga utvecklingsarbete och den konstnärliga forskning som pågår på universitetet. Jan Sandström, professor vid Luleå tekniska universitet och framgångsrik kompositör, har varit med på Musikhögskolans resa nästan från dag ett och poängterade vikten av att visualisera verksamheten som pågår vid Musikhögskolan på Luleå tekniska universitet.

– Det är lätt att glömma hur betydelsefullt det är att ha en sådan här miljö i Norrbotten. Tittar man på en karta över var Sveriges övriga musikhögskolor finns så ser man att Musikhögskolan är en unik miljö norr om Dalälven. Det tycker jag ger en bra bild av hur viktigt det är att verka här uppe, berättade Jan Sandström.

Nytt begrepp

Konstnärlig forskning är ett relativt nytt forskningsfält och Jan Sandström tror att man måste vara tydlig och faktiskt slå fast att även den konstnärliga forskningsmiljön är en självklar del av den akademiska världen.

– Konstnärlig forskningen är ett ganska nytt begrepp, inte minst i norra Sverige, men som kompositör kan jag säga att det som händer under skapandeprocessen faktiskt är forskning. Du har en utgångspunkt men under resans gång händer det saker, och det är precis samma fenomen som övrig forskning. Man kan aldrig bestämma vad du kommer fram till på förhand utan det är vägen dit som är intressant.

Under helgen kunde publiken även ta del av Erik Westbergs Vokalensemble och barnteatern Den manickfika resan. Universitetet presenterar i Piteå kommer att vara ett återkommande arrangemang under hela hösten där allmänheten kommer få chansen att ta del av den konstnärliga forskningsmiljön vid Luleå tekniska universitet.

FOTO: Mikael Sundkvist/P-town
 

Foto: Lars Andersson

Monica Tjerngren, ekonom, Skellefteå

– Jag är här för att min son spelar i Ramblin minds och det känns jättetrevligt att universitetet öppnar upp dörrarna för allmänheten.

Foto: Lars Andersson

Erling Stenmark, egen företagare, Skellefteå

– Jag brukar besöka arrangemangen på Studio Acusticum och jag har ett stort intresse för musik. Musikhögskolan har gett oss här i norr en möjlighet att få uppleva olika konstformer på ett helt nytt sätt.

Foto: Lars Andersson

Anita Blomstedt, pensionär, Öjebyn

– Jag tyckte att det var ett intressant program och inte minst orgelstycket var fantastiskt. Det har varit en jättetrevlig kväll och detta ställe är helt otroligt. Nu är vi fulla av inspiration för hela hösten.

Kontakt

Anna Wedin

Wedin, Anna - Universitetslektor

Organisation: Musikalisk gestaltning, Musik medier och teater , Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle
Telefon: 0911-72665

Taggar