Hoppa till innehållet
Math Bollen och Magnus Brodin
Math Bollen, professor i elkraftteknik vid Luleå tekniska universitet och Magnus Brodin, produktutvecklare vid Skellefteå kraft Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Framtidsspaning om elnät drog storpublik

Publicerad: 21 mars 2018

Elbranschen befinner sig i ett paradigmskifte, med ett snabbt växande antal elbilar och datacenter och ökade möjligheter att koppla loss sig från elnäten till förmån för så kallade mikronät. Luleå tekniska universitets professor Math Bollen och Skellefteå krafts Magnus Brodin drog fullt hus på sin framtidsspaning om elnät.

Över 100 personer fanns på plats på Luleå tekniska universitets föreläsning, som är del av satsningen ”Universitetet presenterar i Skellefteå”, på The Great Northern i Skellefteå i torsdags för att fördjupa sig i elnätens framtid ur ett forsknings- och ett näringsnära perspektiv.

Math Bollen, professor i elkraftsteknik vid Luleå tekniska universitet, visade på två möjliga hot elnäten står inför.

Det ena är att människor inte har förtroende för elnäten, utan kopplar loss från dem och i stället skapar så kallade mikronät och blir självförsörjande på el genom exempelvis solkraft, vindkraft och batterier.

– I dag är det inte lönsamt för den som bor i staden att vara självförsörjande via ett mikronät men om du bor tillräckligt långt utanför, konstaterar Math Bollen.

Det andra handlar om att människor har för mycket förtroende för elnäten så att allt mer ”kopplas på” elnäten, till exempel på grund av ett ökat antal elbilar och fler energikrävande datacenter.

Math Bollen och Magnus Brodin, produktutvecklare vid Skellefteå kraft, pekar båda på att en ojämn belastning, snarare än en hög, riskerar att bli ett problem för elnäten.

– 2012 hade nästan ingen elbil och i dag har 50 000 personer elbilar, det är ett bra exempel på hur fort förändringar sker, säger Magnus Brodin.

Han menar att elbranschen befinner sig i ett paradigmskifte, där nya produkter tillkommer, konsumenters användarbeteende förändras samtidigt som elpriserna är pressade.

– Framåt i tiden ser vi också sensorer som ett bra verktyg för att kunna minska störningarna på elnäten och kunna ingripa tidigare vid problem, säger Magnus Brodin.

Math Bollen och Magnus Brodin är eniga om att elnät behövs även i framtiden, inte minst för att möjliggöra användande av nya energikällor på ett bra sätt.

Ida Nyström_Universitetet presenterar Skellefteå
Ida Nyström, åhörare

Ida Nyström, åhörare:
– Då jag redan är insatt i ämnet var nog det intressantaste att få ännu mer kunskap om hur elnätet fungerar på ett djupare plan. Det var också intressant att höra om off-grid huset som ska sättas igång snart.

Mikael Forssell och Anna-Maria Stridsman
Anna Maria Stidsman från Sweco och Mikael Forssell, student vid elkraftteknikprogrammet på Luleå tekniska universitet i Skellefteå.

Anna-Maria Stridsman, Sweco:
– För mig är det viktigt att omvärldsbevaka – förändringarna är ju på ingång och det går fort. Det är roligt att se att branschen står på tå och är redo att möta dem. Kul att intresset för föreläsningen var så stort och att det lockade många besökare.

Mikael Forssell, student på elkraftteknikprogrammet vid Luleå tekniska universitet:
– Det var jättekul att lyssna på föreläsningen då detta är frågor jag själv kommer att jobba med i framtiden. Personligen tycker jag att frågan om mikronät är extra intressant.

 

Taggar