Hoppa till innehållet
Foto: Katarina Karlsson
Pär Lärkeryd, koncernchef och VD för Norra skogsägarna som nyligen blev hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet höll föreläsning på The Great Northern i Skellefteå tillsammans med Mats Ekevad, professor i träteknik. Foto: Katarina Karlsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Uppfinner framtiden inom träindustrin

Publicerad: 27 november 2019

Norra Skogsägarnas koncernchef och vd Pär Lärkeryd vill vara med och uppfinna framtiden - och har redan gjort det bland annat genom nära samarbete med Luleå tekniska universitet. Om detta berättade han på The Great Northern i en föreläsning med Mats Ekevad, professor i träteknik.

– De som inte klarar av ta steget att utvecklas, göra sig icke besvär i sin bransch, sade Pär Lärkeryd, som nyligen blev hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet.

Pär Lärkeryd, berättade under sin föreläsning om hur Norra Skogsägarna tillsammans med forskare vid Luleå tekniska universitet, arbetar för att utveckla framtidens sågverk, samt även om företagskulturens och genusforskningens betydelse för att lyckas. Han menade att det bland annat handlar om att uppfinna det branschen behöver men som den inte visste var möjligt. Han tog en annan bransch och mobiltelefonens utveckling som ett exempel, som utifrån vårt basala behov att ringa, utvecklade ett nytt behov; att tillhöra ett socialt nätverk som man varje sekund kan nå via mobilen.

– Man uppfann framtiden, ett socialt nätverk, som ryms i bakfickan i mobilen och som vi inte visste att vi behövde för tio år sedan, sade Pär Lärkeryd.

För Norra Skogsägarna har utvecklingen för framtiden med Luleå tekniska universitet, bland annat handlat om att i Sävar sågverk, som första sågverk i världen, installera en så kallad CT-Log. En industriell datortomograf, direkt i såglinjen som scannar stockar och med ett helautomatiskt system vrider och hanterar stocken utifrån vad röntgenscanningen visar, för att på ett optimalt sätt såga ut stocken och få ut ett högre värde - och minska spillet.

– Jag tror vi är på väg att förändra vår bransch. Vi har omdefinierat  hur ett sågverk ska se ut, tack vare Luleå tekniska universitet i Skellefteå sade Pär Lärkeryd.

Han tillade dock:

– Och det är ju inte jag som uppfinner framtiden, det gör mina medarbetare i samverkan med forskare. Jag är spindeln i nätet som försöker hålla ihop det hela.

Mats Ekevad berättade därefter om den forskning som Luleå tekniska universitet bedriver inom området träteknik med 28 forskare, i ett land som består av enormt mycket skog. Konkurrensen om forskningsmedel är stenhård och kraven ligger ofta på femtio procent industriell finansiering.

– Vi forskar vi mycket om sågverk och det som sågverken producerar, sade Mats Ekevad.

Han beskrev även de trender som nu råder inom sågverksbranschen i Sverige med allt större sågverk och ökad produktionshastighet och digitalisering. Detta påverkar förstås forskningen och inriktningen på projekten. Ett helt nytt forskningsprojket som nyligen beviljades medel av Vinnova, sker i samarbete med Norra Skogsägarna, USNR och LSAB, där Luleå tekniska universitet är koordinerande part. Det projektet har en tydlig inriktning mot; att uppfinna framtiden och handlar om den nya generationen sågverk i Sverige

Kontakt

Mats Ekevad

Mats Ekevad, Professor

Telefon: 0910-585733
Organisation: Träteknik, Träteknik, Institutionen för teknikvetenskap och matematik