Hoppa till innehållet
11:30 5 okt
Phillip Morgan
Phillip Morgan, gästprofessor i teknisk psykologi vid Luleå tekniska universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Att optimera mänskligt samspel med AI, robotik och självgående cyberfysiska system

5 okt. 2022, 11:30 - 12:30
Luleå, Vetenskapens hus eller digitalt
Engelska
Gratis
Publicerad: 28 september 2022

Under det senaste decenniet har vi upplevt en snabb teknisk utveckling inom AI, robotik och självgående system. Men hur optimerar vi det mänskliga samspelet med dessa system? Phillip Morgan, gästprofessor i teknisk psykologi vid Luleå tekniska universitet, presenterar resultat från sin mer än 20-åriga forskarkarriär, och förklarar varför människan inte alltid är den svagaste länken i cybersäkerhetskedjan – även om vi ofta tror det.

Utvecklingen inom AI, robotik och självgående system har gett oss teknologier som självkörande bilar, hushållsrobotar och förstärkt verklighet. Men vi står inför en kris där vi inte vet tillräckligt om var människans begränsningar går i samspel med sådan teknik. Dessutom riskerar nästan alla dessa tekniker cyberangrepp, och även med den "bästa" cyberhårdvaran och mjukvaran på plats anses människor fortfarande vara svagaste länken i cybersäkerhetskedjan.

I sin forskning har Phillip ägnat sig åt att bättre förstå mänsklig medvetenhet, beteende, förmåga och förtroende under samspel med AI, robotik och självgående cyberfysiska system. Under sin presentation kommer han att visa exempel på sin forskning om mänskliga faktorer och självkörande bilar, mänskligt samspel med, och förtroende för, "helt" autonoma bilar samt förekomsten av mänskliga faktorer vid förberedelser och användning av självkörande fordon. Han kommer också att prata om hur man kan minimera riskfyllda cybersäkerhetsbeteenden.

Om professor Philip Morgan
Professor i mänskliga faktorer och kognitionsvetenskap vid Cardiff University
Gästprofessor i teknisk psykologi vid Luleå tekniska universitet
Forskargruppschef: Human Factors Excellence (HuFEx) vid Cardiff University
Forskningschef: Cardiff University Center for Artificial Intelligence, Robotics and Human Machine Systems (IROHMS)
Teknisk ledare: Airbus Accelerator i Human-Centric Cyber ​​Security