Hoppa till innehållet
12:00 2 dec
LKAB, Expo2020
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Den cirkulära gruvan – en möjlighet eller utopi?

2 dec. 2021, 12:00 - 13:00
Luleå, Vetenskapens hus
Svenska
Publicerad: 19 november 2021

Världen står inför ett jättekliv på resan mot en hållbar framtid, med svensk industri i täten av utvecklingen. Kan gruvor, nationellt och internationellt, bidra till hållbara värdekedjor och cirkulära affärsmodeller, eller är det en framtidsutopi som målas upp? Välkommen till ett seminarium med LKAB i samarbete med IVA och Luleå tekniska universitet.

Vilka möjligheter och utmaningar har gruvindustrin för att minska sin egen, men också andra industriers, miljö- och klimatbelastning? Detta samtidigt som de ska generera nya affärer och samhällsvärden för hundratals miljarder. 

Utan att öppna nya gruvor kan efterfrågade och värdefulla mineral i dag utvinnas i det som tidigare har betraktats som avfall. Enbart LKAB:s järnmalmsproduktion har potential att genom sidoströmmar tillgodose 30 procent av EU:s behov av sällsynta jordartsmetaller och öka EU:s självförsörjandegrad av fosfor för mineralgödsel med 50 procent. 

Paneldeltagare:

James Lundström, Head of Circular Economy, Volvo Cars.
Claes Johansson, hållbarhetschef Lantmännen.
Jonas Rudberg, sakkunnig i gruvfrågor, Naturskyddsföreningen.
Christina Wanhainen, professor i malmgeologi, Luleå tekniska universitet. 
Patrik Söderholm, professor i nationalekonomi, Luleå tekniska universitet.
David Högnelid, strategichef affärsområde specialprodukter, LKAB. 

Moderator: Erik Höglund, IVA Nord

Kontakt: Eva Lagerblad, projektkoordinator, IVA

Lunch och fika finns att köpa på plats hos Unik Kitchen & Café. I anmälan väljer du om du vill delta fysiskt eller digitalt. Länk till livestreaming skickas ut någon dag innan.