Hoppa till innehållet
09:30 15 nov
RISE logo

Hur vill vi använda AI och digitalisering för att utveckla offentlig sektor i Norrbotten?

15 nov. 2019, 09:30 - 15:00
Luleå, Vetenskapens hus
jeanette.nilsson@ri.se, 070-285 21 33
Publicerad: 24 oktober 2019

Att användandet av AI innebär stora förändringar för alla branscher råder det ingen tvekan om. Digitaliseringen innebär att helt nya tjänster och lösningar kan skapas som leder till ökad delaktighet, tillgänglighet, transparens och effektivitet. Det kan skapa stora nyttor för både medarbetare och medborgare.

Välkommen till en dag där de goda exemplen från Sverige och världen kommer till Norrbotten för dig som beslutsfattare, strateg eller utövare inom offentlig sektor. 

Få kunskap och inspiration hur kommuner, myndigheter och landsting arbetar med detta i Sverige idag. Ditt deltagande är kostnadsfritt med finansiering av Tillväxtverket och Region Norrbotten. 

PROGRAM


9.30 Registrering och fika.

10.15 GÖRAN LINDSJÖ, GOVERNO. Internationell AI-rådgivare. Har bl a arbetat med styrning inom digitaliseringen av offentlig sektor på Regeringskansliet. Göran ger globala och europeiska perspektiv på AI just nu. Vad skapar AI för möjligheter och vilka konsekvenser får det för individer, företag och samhälle? Varför behöver vi lära oss AI och börja utnyttja möjligheterna med AI redan idag för att hänga med i världsutvecklingen?

11.15 LUKAS GORETZKI, HANDELSHÖGSKOLAN STOCKHOLM. Associate Professor. Lukas talar om hur digitaliseringen påverkar ekonomifunktionen inom organisationer baserad på sin forskning. Presentationen ges på engelska.

11.40 MARIE NETZ, BLEKINGE TEKNISKA HÖGSKOLA. Doktor i datavetenskap. Marie ger exempel från sin forskning hur intelligenta tjänster med AI kan lösa problem inom hälso- och sjukvården.

12.15 LUNCH (ingår kostnadsfritt)

13.00 EVA BRODIN, TRAFIKVERKET. Lönechef. Eva ger ett verkligt exempel hur man inom Trafikverket gått från start till mål med en automatiserings-lösning av en lönerobot. En effektivisering som gett ett mer värdeskapande arbete, och mindre tyngre administration för medarbetarna. Och robotens arbetsområden växer ständigt. Eva visar på resultatet omvandlat i siffror.

13.30 - LENA KÄRRMAN, REGION SKÅNE. Följ ett verkligt exempel från ett landsting i Sverige hur man gått från start till mål med en AI-lösning för att skapa effektivitet och förbättra service inom vården.

13.50 WORKSHOP Vilka goda exempel har vi i Norrbotten som vi kan sprida i landet, erfarenhetsutbyte med föreläsare och andra deltagare. Vad är viktigt att AI Agendan för Sverige innehåller för att säkerställa att offentlig sektor kan bli ledande i Europa på att använda de digitala möjligheterna.

14.45 Summering och inspel till AI Agendan

15.00 Slut på konferensen