Hoppa till innehållet
12:00 24 sep
Creaternity toppbild

Slut på slit och släng – ett panelsamtal om cirkulär, hållbar industri

24 sep. 2021, 12:00 - 12:45
Zoom
Svenska
Gratis
Publicerad: 10 september 2021

Hur skulle det kännas att aldrig mer köpa en ny dammsugare? Luleå tekniska universitets nya framtidsområde, Creaternity, handlar om att skapa en cirkulär uppkopplad industri. Vad betyder då det? Jo, att vi ska ta det lugnare och tänka efter före vi bygger eller tillverkar något, så att framtidens materialåtgång inte blir lika stor. Att vi ska bygga in digitala sensorer i produkterna som varnar när delarna börjar vara gamla, så att vi kan byta delen innan den går sönder. Om vi ska klara de uppsatta miljömålen under detta decennium, ”decade of action”, måste vi sluta med att ständigt köpa nytt och istället återvinna, uppgradera och återanvända. Slit och släng-eran är över.

Länk till panelsamtalet är: https://ltu-se.zoom.us/j/68416869022

Roland Larsson, professor i maskinelement vid Luleå tekniska universitet, Anna Öhrwall Rönnbäck, professor i produktinnovation vid Luleå tekniska universitet, och Annelie Hedström, professor i VA-teknik vid Luleå tekniska universitet, samtalar med moderator Lena Callne om hur industriföretagen måste öka konkurrenskraften genom att tänka på ett nytt sätt när de designar nya maskiner och produkter i framtiden, och vilken viktig roll som digitaliseringen spelar. De berättar även om hur Polarbröd, som fick möjligheten att planera ett toppmodernt bageri från grunden, tänker när det gäller cirkulär, hållbar produktion, samt hur vi behöver tänka kring cirkulärt biologiskt avfall. Creaternity har dessutom en viktig roll i den stora gröna omställning som sker i norra Sverige.

Panelsamtalet sänds på Zoom och du kan ställa frågor till talarna i chatten under sändningen. Anmäl dig nedan så får du en Zoom-länk en dag i förväg.

Välkommen!