Hoppa till innehållet
12:00 9 dec
Lars Nyberg - Umea universitet
Lars Nyberg, gästprofessor i teknisk psykologi vid Luleå tekniska universitet. Foto: Mattias Pettersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Vad påverkar åldrandet av vårt minne?

9 dec. 2021, 12:00 - 13:00
Luleå, Vetenskapens hus eller digitalt
Svenska
Gratis
Publicerad: 18 november 2021

Att komma ihåg vad vi har varit med om är oerhört viktigt för oss. Våra erfarenheter och minnen skapar vår historia, identitet och personlighet. Vi vill kunna tänka och känna, prata med våra nära och kära och hänga med i det som händer omkring oss. Men hur förändras egentligen minnet med åren? Och framför allt – kan vi påverka utvecklingen? Lyssna till Lars Nyberg, ny gästprofessor i teknisk psykologi vid Luleå tekniska universitet, när han berättar om vilka faktorer som påverkar vårt minne och hur det åldras. Max 100 personer i lokalen.

Lars Nyberg är en av Sveriges, och kanske världens, mest erkända hjärnforskare. Han är professor i psykologi och neurovetenskap vid Umeå universitet, och sitter med i Alzheimerfondens Vetenskapliga nämnd. 2008 valdes han in som ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien i klassen för samhällsvetenskaper.

Inom Lars forskargrupp kan de med ny teknik se, mäta och registrera hur hjärnan arbetar och vilka delar i hjärnan som aktiveras vid olika händelser, något som öppnar oanade möjligheter. Han har ett stort fokus på hjärnavbildning med magnetkamera och så kallad PET-kamera. De används bland annat i ett långsiktigt projekt om åldrande, minne och demens, där de studerar hur minnesfunktionen förändras under vuxenlivet för att bestämma riskfaktorer och att hitta tidiga tecken på demens.