Hoppa till innehållet
Årets innovatör, Sofie Zätterqvist, LTU, Luleås tekniska universitet
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Alkoholfri öl för jämställdhet

Publicerad: 8 november 2022

Sofie Zätterqvist, före detta student på Luleå tekniska universitet, får priset som årets innovatör för hennes examensarbete som väcker frågor kring genus och jämställdhet med hjälp av alkoholfri öl.

Det började som ett examensarbete inom kandidatprogrammet grafisk design, och utvecklades till ett koncept om ett mikrobryggeri med namnet Don’t be an asshole brewery. Med hjälp av alkoholfri öl och smart grafisk design vill Sofie Zätterqvist arbeta med jämställdhetsfrågor.

–    Jag har velat arbeta med jämställdhetsfrågor länge, det började under Black lives matter-rörelsen. Då fick jag insikt att det är den priviligierade gruppen som behöver stå upp mot rasism, på samma sätt behöver män stå upp mot den sexistiska kulturen, säger Sofie Zätterqvist och fortsätter.

Framför allt är det unga manliga studenter hon vill nå ut till. Individen har en stor påverkan och om unga män kan se att de kan påverka folk omkring sig så kan de påverka hela kulturen på Luleå tekniska universitet, menar hon.

–    Många tänker nog att de inte är sexistiska, och de är säkert inte öppet sexistiska. Men mycket ligger i språket, säger du ifrån, hur reagerar du när någon försöker tvinga på någon alkohol? Hur pratar man om någon man gått hem med en kväll?

Mycket energi har lagts på allt från målgruppstänk och syfte till paketering och intresseväckande namn på dryckerna. De alkoholfria brygderna har fått namn som Male Gaze, White Fragility och Våffelstigen för att både informera och lyfta problem som Sofie Zätterqvist har upplevt på campus men även ta upp större frågor som är högaktuella inom genusdiskussionen.

–    Själva förpackningen de är i har samtalskort på undersidan, exempelvis What does strength look like to you? På insidan finns ett brädspel, allt ska bidra till genustänk och användare ska lära sig om alla termer som burkarna har, säger hon.


Plugget är över men fler idéer bryggs.

Sofie Zätterqvist har stora framtidsvisioner och planerar på att förverkliga konceptet. Nu är hon i dialog med ett lokalt bryggeri och letar efter finansiärer för att se hur stort det kan bli. Efter nyår hoppas hon kunna arbeta med det på heltid.

–    Jag har inte smält det än, det känns som att alla mina drömmar börjar bli sanna. Det har varit svårt att bearbeta det men det är som att alla bitar börjar falla på plats, säger Sofie Zätterqvist.