Demonstrationer mynnade ut i klimatdiskussioner

Publicerad: 30 september 2019

På många ställen i världen demonstrerade även vuxna för klimatet den 27 september. De ville visa sitt stöd för klimatstrejkande ungdomars krav på att beslutsfattare ska lyssna på forskarna. I Vetenskapens hus ordnades klimatssamtal under fredagen, och engagemanget var högt och diskussionerna många.

Under fredagseftermiddagen möttes ett 50-tal klimatintresserade personer i Vetenskapens hus där de fick ta del av flera korta presentationer med koppling till klimatförändringarna. Anna Krook-Riekkola, som är forskare med fokus på hur Sverige ska klara energiomställning vid Luleå tekniska universitet, berättade bland annat om IPCC-rapporten och 1,5-gradersmålet.

– Vi måste göra A+B+C. Det räcker inte med A eller B eller C, och vi måste börja nu. Allt vi gör har betydelse, varje grad är viktig, sade Anna Krook-Riekkola.

Hon berättade att det inte behövs någon ny revolutionerande teknik för att nå 1,5-gradersmålet. Tekniken finns redan, den behöver förbättras och anpassas, men den finns. Det handlar även om livsstilsförändringar, vilket inte är lätt. Där handlar det om att synliggöra vad vi som individer kan göra. Varje steg är viktigt.

Sveriges klimatmål och vägar dit

Anna Krook-Riekkola pratade även om Sveriges klimatmål och hur vi kan nå dem, samt vikten av att redan nu ställa om transportsektorn då tekniken där finns inom räckhåll.

–Utsläpp från transporter är verkligen något vi som individer kan påverka, både som privatpersoner och som företagare, sade Jonas Forsberg, doktorand inom energisystemanalys vid Luleå tekniska universitet.

Han berättade att utsläppen från transporter skulle minska betydligt om vi som privatpersoner kunde ändra våra resmönster. Det gäller både antalet resor och hur vi reser.

Regionala klimatinitiativ

För att även få med det regionala perspektivet i klimatdebatten berättade Charlotta Lindberg från Länsstyrelsen om hur de jobbar med klimatfrågan i Norrbotten. Hon tipsade om Klimatklivet som finns hos Naturvårdsverket. Det innebär att företag, organisationer och föreningar kan söka investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som direkt minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet.

Klimatvänligt företagande

Någon som redan dragit ner sina utsläpp väsentligt är Linda Staaf som driver naturturismföretaget Woods & Waters of Sweden. Hon fanns med på länk från Östergötland och pratade om vikten att ta ställning för klimatet som företag. Själv säger hon nej till turister som flyger in till anläggningen, och hon marknadsför inte heller sitt företag utomlands.

–Jag har valt att rikta mig till gäster som kan ta sig till min anläggning med tåg, istället för att locka människor från hela världen som skulle vara tvungna att flyga hit. Privat väljer jag att flyga en gång vart femte år eller inte alls, men jag är borta under lite längre tid när jag väl reser, sade Linda Staaf.

Klimatutmaning från Costa Rica

Som avslutning på klimatdiskussionerna bollade Anna Krook-Riekkola upp en utmaning. Det är Costa Rica som utmanat Sverige att först nå klimatneutralitet. Med tanke på den snöpliga förlusten i fotbolls-VM 1990 mot just Costa Rica vill vi ha revansch – självklart antar vi utmaningen!