Hoppa till innehållet

Jämställdhet gynnar teknikutveckling och innovation

Publicerad: 13 mars 2023

Under Internationella kvinnodagen den 8 mars ordnade Luleå tekniska universitetet ett seminarium med fokus på hur vi skapar en jämställd samhällsomvandling när basindustrin i norra Sverige ställer om till mer hållbar produktion. Författaren och journalisten Katrine Marçal var med på länk från London. Hon konstaterade att bristen på jämställdhet ofta håller tillbaka innovation och teknikutveckling.

Hur ser en jämställd samhällsomvandling ut?

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Katrine Marçal har skrivit boken ”Att uppfinna världen”, där hon tar upp en rad exempel på hur könsnormen har satt käppar i hjulen för viktiga innovation och tekniksprång, bara för att vissa lösningar ansetts vara "kvinnliga". Hon berättade även att 99 procent av svenskt riskkapital går till män, vilket är ett stort problem, eftersom vi går miste om många bra idéer.

Ett sätt att ändra på det här, som hon ser det, är att synen på både teknik och teknikutveckling måste breddas och att vi slutar nedvärdera det som kodats som kvinnligt. Det är extra viktigt att tänka på i norra Sverige där så mycket nytt nu växer fram.

– Jämställdhetstänket behöver vara med från början om vi vill skapa attraktiva samhällen som människor vill leva i. Men det finns många lågt hängande frukter, menar Katrine Marçal.

Uppförsbacke för kvinnor som innovatörer

Med tanke på att det är en liten del av riskkapitalet som går till kvinnor, jobbar många kvinnor som är innovatörer i uppförsbacke. Kristiina Oksman och Linn Berglund, innovatörer och forskare vid Luleå tekniska universitet, har nyligen patenterat en världsunik hydrogel, framställd av brunalger, som kommer att kunna ersätta plast och syntetiska material i framtiden. Det var tack vare en satsning på kvinnor som innovatörer från affärsutvecklingsbolaget LTU Business som gjorde att innovationen resulterade i ett patent.

– Vi vill lyfta fram kvinnliga innovatörer för det är viktigt med kvinnliga förebilder, säger Gry Holmgren Hafskjold, vd på LTU Business.

Stefan Lundblom, investment manager och affärsrådgivare på inkubatorn Arctic Business, håller med:

– Kvinnliga förebilder är den viktigaste och enklaste vägen, och det gäller att lyfta fram dem och presentera dem för tjejer i tidig ålder, redan i grundskolan, säger han. Han berättar att inom Ung Företagsamhet är hälften tjejer, men att det inte avspeglas längre fram i näringslivet.

Det blir dock bättre. Inom inkubatorprogrammen som finansieras av Vinnova är till exempel 46 procent av dem som antas kvinnor i dag.

Bredare syn på innovation nödvändig

Malin Lindberg, professor i genus och teknik vid Luleå tekniska universitet, anser att vi också behöver bredda synen på innovation.

– Samhällsomvandlingar kräver både tekniska och sociala innovationer, med nytänkande lösningar inom såväl näringsliv som offentlig sektor och civilsamhället, säger hon.

Marianne Söderberg, som var moderator, konstaterar i slutet av seminariet att det blir en ensidigt manlig berättelse som skapas här i norr om den gröna omställningen, om vi inte lyckas inkludera alla människor och alla idéer för att klara de kommande utmaningarna.