Antarktis
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Klimatförändringar hotar kulturminnen på Antarktis

Publicerad: 18 mars 2021

Lämningarna efter den första svenska Antarktis-expeditionen 1901–1903, med Otto Nordenskjöld i spetsen, hotas att förstöras av de snabba klimatförändringarna. Hur ser förutsättningarna ut för att bevara kulturminnen på Antarktis? Och vilken roll har kulturminnen på just Antarktis?

Luleå tekniska universitet har låtit göra en film där Dag Avango, professor i historia vid Luleå tekniska universitet, och Kati Lindström, forskare vid Kungliga Tekniska högskolan, intervjuas om den svensk-argentinska expedition som gjordes för precis ett år sedan. Filmen innehåller forskarnas egna nytagna filmsekvenser från denna fascinerande kontinent

Klimatförändringarna går mycket snabbare vid polerna, och när Antarktis inlandsis smälter och permafrosten tinar hotas byggnader och andra lämningar att spolas ut i havet. I denna film får vi veta mer om Nordenskjöld-expeditionen, varför det är viktigt att bevara dessa kulturminnen samt ta del av resultaten från den svenska expeditionen, CHAQ 2020. En rapport som tagits fram på uppdrag av Riksantikvarieämbetet, och som skrivits av forskare från Luleå tekniska universitet, Göteborgs universitet, Kungliga Tekniska högskolan och Argentinska Antarktisinstitutet, publiceras inom kort.

Fakta Expedition Antarktis

Under januari och februari 2020 genomfördes den svensk-argentinska expeditionen CHAQ2020 till Antarktis, vars syfte vara att samla in data till ett forskningsprojekt om kulturarvsprocesser i Antarktis, samt bidra med svensk konserverings- och dokumentationsexpertis till förvaltningen av lämningarna från den Första svenska antarktisexpeditionen 1901-1903.

Expeditionen var ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet, Kungliga Tekniska högskolan, Riksantikvarieämbetet och Göteborgs universitet i Sverige och Dirección Nacional del Antártico och Instituto Antártico Argentino i Argentina. Den ingick i Svenska Polarforskningssekretariatets Antarktisprogram och stod under operativ ledning av Argentinska Antarktismyndigheter.

I mars 2021 publicerar Riksantikvarieämbetet expeditionens rapport, som innehåller den data som expeditionsmedlemmarna genererade. Rapporten beskriver lämningarna av den första svenska antarktisexpeditionen vid Snow Hill Island, Hoppets vik och på Seymoreön och deras tillstånd, och berättar historien om expeditionen och hur lämningarna blev ett svenskt kulturarv i Antarktis. Berättelsen är rikt illustrerad med närmare 400 fotografier, ritningar och kartor.

Dessutom är det nu möjligt att virtuellt besöka den lilla forskningsstationen som Otto Nordenskjöld och delar av hans polarexpedition bodde och arbetade i under närmare två år vintrarna 1902 och 1903.

Dag Avango

Dag Avango, Professor tillika ämnesföreträdare

Organisation: Historia, Samhällsvetenskap, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle