Prisade för kunskap och pedagogik

Under torsdagen fick personer som under det senaste året främjat kunskap, pedagogik och utbildning ta emot stipendier för sina insatser. Priserna delades ut under en festlig lunch i Vetenskapens hus i Luleå där musikstudenter från Luleå tekniska universitet stod för underhållningen.

– Ända sedan universitetet grundades har samverkan med det omgivande samhället varit en central del. Den här prisceremonin är ett bra sätt att visa för dagens studenter och lärare att vi uppskattar deras insatser. Det är roligt att få dela ut priserna i Vetenskapens hus med så mycket människor på plats, sa vikarierande rektor Erik Höglund när han hälsade alla välkomna.

Utmärkelse ska stärka utbildningen

Erik Höglund presenterade vinnarna av universitets pedagogiska pris för att uppmärksamma lärare för förtjänstfulla utbildningsinsatser. Utmärkelsen är en del av arbetet för att kvalitetsutveckla utbildningsprogram och kurser. Agneta Sandström, adjungerad klinisk adjunkt i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet, fick ta emot priset för att hon inom ramen for sitt uppdrag vid sjuksköterskeprogrammet på ett mycket tydligt sätt har arbetat för att stärka den verksamhetsförlagda utbildningen.

– Sjuksköterskebristen är stor och att satsa på studenterna på det här sättet är viktigt. Det krävs att man har chef och medarbetare på sin sida för att genomföra den här typen av förändring, säger hon.

Damiano Varagnolo, biträdande universitetslektor i reglerteknik vid Luleå tekniska universitet, fick ta emot priset för hans brinnande intresse och engagemang i pedagogiska frågor och att han bland annat har utvecklat praktiska moment i kurser genom nya laborationer.

– Universitetsmiljön här är den bästa jag har jobbat inom! Priset är inte bara mitt, utan det är ett pris till hela min arbetsgrupp som arbetat för att utveckla studenterna på universitetet, säger han.

Pris bygger broar till akademien

Glenn Berggård, vice ordförande i regionstyrelsen för Region Norrbotten delade ut deras årliga stipendium till minne av landstingsdirektören Elisabeth Holmgren. Priset som ska uppmuntra kunskapsutveckling och bygga broar mellan akademien och Region Norrbottens verksamhet gick till Ulrika Strömbäck, adjunkt och doktorand i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet. Hon fick det för sin viktiga forskning om patienter som återinsjuknat i en andra hjärtinfarkt.  Resultaten har bland annat visat på en skillnad mellan könen vilket stärker betydelsen av att eftervården måste vara individuellt anpassad.

– Det här stipendiet gör att vår forskning uppmärksammas. Vi startar nu nästa del av projektet, säger Ulrika Strömbäck, som även i sin fortsatta forskning kommer att möta människor som drabbats av två hjärtinfarkter.

Goda studieprestationer belönades

Jenny Stadin från Swedbank delade ut tre stipendier från Rune och Märta Ströms stiftelse till studenter som visat på goda studiepresentationer. Johan Reimhage, och Josefine Sundström, civingenjörsstudenter inom hållbar energiteknik samt Niklas Pekkari, sociologistudent vid Luleå tekniska universitet fick ta emot varsitt stipendium på 15 000 kronor vardera för att de visat på stort engagemang och intresse samt klarat sina kurser med bra betyg.

– Det känns kul att vi uppmuntras att stanna kvar i Norrbotten, för jag trivs väldigt bra här, säger Josefine Sundström, som läser hållbar energiteknik vid Luleå tekniska universitet.

Musikstudenter från Luleå tekniska universitet stod för underhållningen och Anna-Sara Lantz, projektledare vid Career Center var konferencier för ceremonin.

I media